Društvo

Mraz, vetar, zahlađenje, pa opet temperature u plusu - evo kakvo nas vreme očekuje narednih dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/01/2022

-

08:07

Mraz, vetar, zahlađenje, pa opet temperature u plusu - evo kakvo nas vreme očekuje narednih dana
Mraz, vetar, zahlađenje, pa opet temperature u plusu - evo kakvo nas vreme očekuje narednih dana - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Naradnih dana biće umereno hladno i uglavnom suvo vreme. Početak nedelje obeležiće vetrovito vreme, uz retke padavine i moguć mraz, rekao je meteorolog Marko Čubrilo.

On za ponedeljak najavljuje vetar, posebno na severu zemlje uz povremenu oblačnost.

"Krajem dana na severu i severozapadu prolazno naoblačenje ali samo ponegde uz pojavu slabih padavina, dok su u noći ka utorku snežni pljuskovi mogući u brdsko-planinskim predelima. Padavine će biti vrlo slabe i uglavnom će izostati. Severozapadni vetar će biti u pojačanju i na severu Hrvastke i Srbije prolazno može biti i olujan. Posle jutarnjeg mraza u ponedeljak dnevni maksimum od tri do sedam stepeni Celzijusa", napisao je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Za utorak kaže da će i dalje biti suvo i stabilno vreme uz sunčane intervale i maksimalnom dnevnom teperaturom od jedan do šest stepeni Celzijusa. Kaže da se slično vreme zadržava u sredu i četvrtak.

"Sredinom nedelje suvo uz jutarnji mraz od minus pet do minus jedan u nizijama i do oko minus 10 stepeni Celzijusa ponegde na planinama, dok će tokom dana maksimum biti između dva i sedam stepeni, na jugu ponegde i oko deset stepeni", napisao je Čubrilo.

Kaže da u noći između četvrtka i petka dolazi "nešto jači hladniji front" pa bi tada moglo da dođe do prolaznog naoblačenja sa padavinama i umereno zahlađenje.

"Postoji verovatnoća da ovog puta prolaznog snega bude i u nizijama, ali se formiranje snežnog pokrivača za sada ne očekuje. Na planinama prolazan sneg", kaže Čubrio i za vikend najavljuje stabilno vreme sa maksimalnom temperaturom do sedam setepeni.

"Oko nedelje ponovo stabilno ali hladno, jutarnji mraz će u nizijama biti umeren, od minus sedam do mnus dva, a na planinama jak, ponegde i oko minus 15 stepeni Celzijusa, dok bi se dnevni maksimum kretao od nula do sedam stepeni Celzijusa", kaže on, dodajući da svakako naredni dani donose umereno hladan ali ne i pravo zimsko vreme sa noćnim mrazevima koji će u narednom periodu biti česta pojava.

Januar malo hladniji i suvlji

Kako se navodi na sajtu RHMZ-a, što se sezonske prognoze tiče, prvi mesec u godini je u granicama višegodišnjeg proseka uz slabe ili umerene mrazeve.

"Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru ima vrednosti ispod višegodišnjeg proseka. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka. Mesečna suma padavina tokom januara biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko sedam milimetara nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 35 milimetara", piše RHMZ.

Komentari (0)

Srbija