Društvo

Plivanje za časni krst ipak sutra u Beogradu uz blagoslov sveštenika Vojske Srbije, ali ne i SPC

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/01/2022

-

10:29

Plivanje za časni krst ipak sutra u Beogradu uz blagoslov sveštenika Vojske Srbije, ali ne i SPC
Plivanje za časni krst ipak sutra u Beogradu uz blagoslov sveštenika Vojske Srbije, ali ne i SPC - Copyright TOB

veličina teksta

Aa Aa

U prisustvu sveštenika Vojske Srbije, gardista i ratnog broda drugog reda rečne flotile, u sredu, 19. januara u 12 časova, na Sava promenadi održaće se tradicionalno plivanje za Časni krst.

Plivanje za časni krst biće održano bez blagoslova patrijarha Porfirija, koji je otkazao tradicionalno plivanje, dok će se sutrašnje održati u organizaciji Saveza pronalazača.

U sutrašnjoj manifestaciji će učestvovati vojnici, gardisti i ostali momci i devojke koji će se odvažiti da skoče u hladnu Savu.

Najveća atrakcija biće ratni brod koji će sa Ušća doploviti do Sava promenade. Pažnju će podjednako privući i komandanti Vojske Srbije, kao i gardisti koji će učestvovati u manifestaciji. Sveštenik Vojske Srbije osveštaće plivače, ratni brod, pontón i pripadnike rečne flotile. Plivanje za Časni krst će ujedno biti i pokazna vežba Vojske Srbije.

S druge strane, po odluci Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija, Odbor za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke zbog teške epidemijske situacije otkazao je učešće u organizaciji manifestacije Plivanje za časni krst koja je trebalo da se održi na Krstovdan, 18. januara na bazenu SC "Tašmajdan". U ovoj manifestaciji je trebalo da učestvuju đaci beogradskih osnovnih škola. Sportski savez Beograda i Gradski sekretarijat za sport i omladinu, koji su nameravali da budu suorganizatori ove manifestacije, takođe su odustali od njene realizacije.

"Međutim, do nas su došle informacije da izvesne nevladine organizacije, koje nemaju strukturnu vezu sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, nameravaju da uprkos teškoj epidemijskoj situacciji, ipak, organizuju ovu manifestaciju. Naglašavamo da za to nemaju blagoslov Crkve, a da roditelji decu šalju na sopstvenu odgovornost", navodi se u saopštenju Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Zbog nepovoljne epidemijske situacije izazvane širenjem omikrona u Užicu je takođe otkazano plivanje za Bogojavljenski krst koje se tradicionalno održava 19. januara na Đetinji. U Požegi, na Skrapežu i u Kosjeriću, na jezeru Rosići takođe nema plivanja ove godine.

Plivanje će se pak, održati u Novoj Varoši na jezeru Kokin brod u 11 časova, a plivaće se i na Velikom Razavu, na Gradskoj plaži u Arilju u 10:30.

Za Bogojavljenski krst plivaće se simbolična deonica od 33 metra i na bajinobaštanskom jezeru Perućac na Drini. Plivanje će se održati i na Limu kod žičanih mostova u Prijepolju i Priboju.

Najavljeno je i plivanje za časni krst na Zlatiboru, na Vodicama, ali još nije potvrđeno.

 

Komentari (0)

Srbija