Društvo

Zaštitnik građana: Zlostavljanoj deci iz Bogatića 13 godina nije pružena adekvatna zaštita od strane organa

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2022

-

14:14

Zaštitnik građana: Zlostavljanoj deci iz Bogatića 13 godina nije pružena adekvatna zaštita od strane organa
Prinskrin/Youtube/Nenad Bogdanović - Copyright Prinskrin/Youtube/Nenad Bogdanović

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana saopštio je danas da nadležni organi starateljstva u Bogatiću i Šapcu 13 godina nisu obezbedili adekvatnu i blagovremenu zaštitu za četvoro dece iz Bogatića, koja su bila izložena zanemarivanju i nasilju u porodici, kao i riziku od trgovine ljudima.

Zaštitnik je zatražio utvrđivanje odgovornosti stručnih radnika, jer je, kako se navodi, zbog učinjenih propusta, ugrožen život i bezbednost te dece.

Po sopstvenoj inicijativi, a nakon saznanja iz medija da je policija u Bogatiću podnela krivičnu prijavu protiv majke dece zbog zapuštanja i zlostavljanja, Zaštitnik je krajem 2020. godine pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih centara za socijalni rad u Bogatiću i Šapcu, Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i Ministarstva za rad.

U postupku kontrole, Zaštitnik građana navodi da nadležni centri od prvih prijava da su deca izložena nasilju i zanemarivanju iz 2008. godine, nisu pokrenuli nijedan postupak za zaštitu dece od nasilja u porodici, odnosno postupak za njihovo izmeštanje iz porodice ili lišenja roditeljskog prava roditelja dece.

Kako se navodi, utvrđeni propusti u radu organa starateljstva doveli su do toga da su "život, zdravlje, bezbednost i sveopšti razvoj i napredak četvoro dece godinama bili ugroženi, a da organi, kojima je to obaveza, nisu preduzeli nijednu meru iz svoje nadležnosti kako bi ih zaštitili".

U preporukama za otklanjanje propusta, Zaštitnik građana, između ostalog, traži da direktori centara u Bogatiću i Šapcu u budućem radu obezbede da organi starateljstva blagovremeno preduzimaju mere iz svoje nadležnosti, kako bi zaštitili decu od svih oblika nasilja.

Takođe, Zaštitnik traži i da se stručni radnici upute na obuke za prepoznavanje i adekvatno reagovanje u situacijama kada postoji sumnja na trgovinu ljudima i zloupotrebu deteta.

Od resornog ministarstva Zaštitnik građana traži da naloži direktorima centara da utvrde razloge zbog kojih su stručni radnici načinili propuste u radu i da sprovedu odgovarajuće postupke, kao i da u budućem radu blagovremeno postupaju u skladu sa važećim propisima i spreče zloupotrebe dece od strane roditelja ili drugih.

Isto tako, Zaštitnik građana traži od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju da razmotri postojanje eventualnih propusta u radu organa starateljstva u pogledu procene rizika zloupotrebe deteta i trgovine ljudima.

Svi kontrolisani organi imaju 30 dana rok da obaveste Zaštitnika građana o postupanju po preporukama, dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija