Društvo

Obeležavanje 80. godišnjice Novosadske racije: Dan kada je u zaleđen Dunav bačeno više od 1.200 beživotnih tela

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Kovačev

23/01/2022

-

17:57

Obeležavanje 80. godišnjice Novosadske racije: Dan kada je u zaleđen Dunav bačeno više od 1.200 beživotnih tela
Obeležavanje 80. godišnjice Novosadske racije: Dan kada je u zaleđen Dunav bačeno više od 1.200 beživotnih tela - Copyright Euronews Srbija/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

U Novom Sadu je obeležena 80. godišnjica Novosadske racije, zločina u kom su pripadnici mađarske fašističke žandarmerije tokom tri dana usmrtili i u zaleđen Dunav bacili više od 1.200, a procenjuje se i nekoliko hiljada ljudi. Time se Novi Sad pridružio drugim mestima u Južnoj Bačkoj u kojima je u januaru 1942. sprovedena Racija. Osam decenija nakon najtežeg zločina koji se pamti na prostoru Vojvodine, Grad traži da se o tome uči na časovima istorije.

 

Branislav Milić Šumarev izgubio je više članova porodice u Raciji i svedočio je pogubljenju svojih roditelja. Imao je svega pet godina tog januara 1942. Danas je jedan od retkih koji su i dalje živi da o tim danima govore.

"Ja sam trčao za tatom i mamom. Terali su ih i ubili su ih s leđa kao kerove. Ja sam plakao, a on je me šutnuo, bacio u dvorište, zatvorio me je, ubio kera... Svu su kuću prevrnuli, sve su pokrali, sve su spalili u dvorištu", kaže Milić.

O priči svoje, ali i drugih novosadskih porodica, napisao je knjigu. Opisao je kako su ljude izvlačili iz kuća, vešali ih na ulicama, odvodili na Štrand. Zbog zdravstvenog stanja, sada prvi put nije mogao lično da položi venac na spomenik žrtvama Racije.

"Meni je jako teško padalo to obeležavanje. Na neki način sam sretan što nisam danas tamo, jer sav se potresem", dodaje.

U njegovo i ime drugih potomaka, venac je položio Branislavov sin. Zajedno sa predstavnicima Jevrejske opštine, romske zajednice, grada, Pokrajine, ambasada Mađarske, Nemačke, Bugarske, Crne Gore. 

Rupa na zaleđenom Dunavu

"Dvadeset treći januar 1942. godine bio je petak, dan kada se Jevreji spremaju da proslave šabat. A tog dana na zaleđenom Dunavu bila je rupa koja se punila telima nevinih Srba, Jevreja, Roma i drugih", rekao je Isak Asiel, vrhovni rabin Srbije.

Da se tih januarskih dana treba sećati ne poistovećujući čitavu naciju sa počinjenim zločinima, već pamteći imena i prezimena zločinaca, ali i onih pripadnika mađarskog naroda koji su od Racije spasili svoje sugrađane, poruka je partijarha Porfirija, koji zbog koronavirusa nije prisustvovao pomenu. Sličnu poruku uputio je i prvi čovek grada.

"Novosadska racija je bila isplanirano i organizovano najsvirepije ubijanje ljudskih bića. Zločinci imaju imena i prezimena i to mora svima da bude jasno. I zato vas, dragi prijatelji, na ovom mestu tuge i sećanja, molim za vašu podršku za dve važne stvari - mi iz Novog Sada pokrećemo inicijativu da zločin koji nazivamo Novosadska racija kao lekcija uđe u udžbenike", istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Pokreću, kaže, i incijativu za izgradnju Memorijalnog centra. Istovremeno, da se bore za sećanje, a protiv relativizacije istorije, poručuju članovi Antifašističkog fronta, koji su svoj venac položili dan ranije. Za njih je neprihvatljivo najavljeno podizanje spomenika nevinim žrtvama iz 1944. i 1945. godine, među čijim su imenima istoričari pronašli i same učesnike Racije. Da ga je upravo to navelo da napiše knjigu, priča Branislav Milić.

Svoju knjigu je, kako u njoj i piše, posvetio svojim roditeljima, ali i svima ostalima koji su izgubili živote u raciji. 

Komentari (0)

Srbija