Društvo

Novi dnevni rekord: Srbija na korak od 20.000 novozaraženih koronavirusom u danu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/01/2022

-

15:08

Novi dnevni rekord: Srbija na korak od 20.000 novozaraženih koronavirusom u danu
Novi dnevni rekord: Srbija na korak od 20.000 novozaraženih koronavirusom u danu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je na koronavirus u poslednja 24 sata na koronavirus testirano 39,282 osobe, od čega je bilo pozitivno njih 19,901.

Preminule su 34 osobe, a na respiratorima je 131 pacijent.

Podsetimo, juče je u Srbiji bilo 15,046 novozaraženih, a preminulo je 35 osoba.

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković izjavio je juče da ne očekuje da će polazak đaka u škole dovesti do novog talasa oboljevanja, jer smo već u ozbiljnom talasu, a kao ohrabrujuće naveo to što povećani broj zaraženih nije rezultirao i povećanim brojem hospitalizovanih i što omikron soj definitivno ne izaziva teške kliničke slike.

On je za Televiziju Tanjug istakao da se ova dva zaključka mogu izvesti iz dosadašnjeg iskustva sa omikronom od nekoliko nedelja i naveo da je za očekivati da i naredne dve-tri sedmice broj novozaraženih u Srbiji bude petocifren.

"To što povećani broj zaraženih nije praćen toliko većim brojem onih kojima je neophodno bolničko lečenje, pozitivno je i u smislu funkcionisanja zdravstvenog sistema", istakao je on.

Naveo je da češće nego ranije oboljevaju i zdravstveni radnici, da u Kliničkom centru Niš, to nije izraženo kao u nekim drugim bolnicama i da je trenutno 110 medicinskih i nemedicinskih radnika zaraženo, što iznosi oko tri odsto od ukupnog broja zaposlenih u ovoj ustanovi. Odgovarajući na pitanje da li smo blizu kraja epidemije, rekao je da sadašnje ponašanje virusa daje nadu da može biti tako.

U prilog tome, prema njegovim rečima, idu i izjave čelnika za Evropu Svetske zdravstvene organizacije da verovatno možemo očekivati mirnije proleće i leto.

Ukazao je, međutim, da niko sa sigurnošći još ne može da zna da li omikron soj može izazvati komplikacije nakon bolesti, kao što su izazivali raniji sojevi, tzv. produženi kovid sa problemima koji se javljaju mesecima nakon preležane bolesti.

Komentari (0)

Srbija