Društvo

Srbija otkupljuje ambasadu SFRJ u Bernu, za objekat u Njujorku ponuđeno 50 miliona dolara - sukcesija i dokle se stiglo

Komentari

Autor: Zlatica Radović, Jovan Đurić

06/02/2022

-

20:59

Srbija otkupljuje ambasadu SFRJ u Bernu, za objekat u Njujorku ponuđeno 50 miliona dolara - sukcesija i dokle se stiglo
Srbija otkupljuje ambasadu SFRJ u Bernu, za objekat u Njujorku ponuđeno 50 miliona dolara - sukcesija i dokle se stiglo - Copyright mfa.gov.rs, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Vest o tome da će Srbija otkupiti rezidenciju SFRJ u Bernu za 7,7 miliona švajcarskih franaka, ponovo je oživela interesovanje javnosti za temu sukcesije, odnosno podele imovine SFRJ između država koje su nekada činile tu zajednicu. Dokle se stiglo u tom procesu dvadeset i kusur godina kasnije i šta je sa najatraktivnijim objektima, uključujući i onaj u Njujorku?

Sporazum o pitanjima sukcesije potpisan je u Beču 29. juna 2001. godine, a zemlje potpisnice su SR Jugoslavija (Srbija i Crna Gora), Republika Hrvatska, Severna Makedonija (tada Republika Makedonija), Republika Slovenija i Bosna i Hercegovina. Ovaj Sporazum Srbija je ratifikovala 1. jula 2002. godine.

Sporazum o pitanjima sukcesije sastoji se od sedam aneksa, a javnosti je najzanimljiviji "Aneks B", gde je data lista diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ. Kako su za Euronews Srbija rekli iz Ministarstva spoljnih poslova (MSP), u "Aneksu B" pobrojane su 123 nepokretnosti ukupne vrednosti 266,4 miliona američkih dolara (vrednosti su rezultat procena u vreme pregovora, ne aktuelne tržišne).

Po Sporazumu, Srbija od navedenih vrednosti ima pravo ukupnog učešća od 39,5 odsto, a slede je Hrvatska (23,5 odsto), Bosna i Hercegovina (15 odsto), Slovenija (14 odsto) i Severna Makedonija (8 odsto).

Od ratifikacije do danas, od 123 objekta iz "Aneksa B" fizički je raspodeljeno 95, od kojih je 41 pripalo Srbiji. Ostalim državama sukcesorima je pripalo ukupno 54 objekta (Hrvatskoj 24, Bosni i Hercegovini 12, Sloveniji 13, a Severnoj Makedoniji 5), navodi se iz MSP.

Pet objekata ide na prodaju, šta je Srbiji pripalo u poslednjoj raspodeli

Sastanci Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine su ključni kada su u pitanju pregovor među zemljama članicama SFRJ, i na njima učestvuju predstavnici svih pet država sukcesora.

Poslednji, 20. redovni sastanak, održan je u septembru 2021. godine. Na tom sastanku predstavnica Srbije bila je Slavica Jelača, a Srbiji je dodeljena ambasada bivše SFRJ u Kopenhagenu, ambasada/rezidencija u La Pazu (zajedno sa Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom), deo ambasade i pomoćni objekat u Nju Delhiju, kao i stan u Trstu (zajedno sa Severnom Makedonijom).

Od 123 nepokretnosti, kao što smo napomenuli, 95 je raspodeljeno, a za još pet nepokretnosti - u Japanu (ambasada/rezidencija), Njujorku (stalna misija i rezidencija), Nemačkoj (ambasada u Bonu) i Švajcarskoj (ambasada/rezidencija) - postignut je dogovor država sukcesora o zajedničkoj prodaji, pri čemu je do sada realizovana prodaja tri nepokretnosti.

Od dve preostale, jedna je objekat stalne misije SFRJ u Njujorku, a Savet ministara BiH je pre nekoliko dana potvrdio odluku o njegovoj prodaji za 50 miliona američkih dolara, što je bila najviša ponuda s obzirom na to da je prethodna najveća ponuđena cena iznosila 42,5 miliona dolara.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je za Euronews Srbija da je postojala namera da Srbija pokuša da otkupi udele drugih zemalja sukcesora i tako zadrži vlasništvo nad zgradom u Njujorku, ali pošto je stigla ponuda od 50 miliona dolara a Srbiji bi pripalo skoro 40 odsto, smatra se da bi to bio dobar način da se reši pitanje i srpske stalne misije u Njujorku.

Kada je u pitanju drugi objekat, onaj u Švajcarskoj, to je ambasada u Bernu. Srbija će otkupiti deo vlasništva ostalih zemalja za 7.7 miliona švajcarskih franaka. Starović napominje da je ovde malo drugačija situacija nego kod objekta u Njujorku, jer je ambasada u Bernu u izvanrednom stanju a nalazi se na lokaciji koju je 1970-ih godina namesnki gradio "Energoprojekt" za potrebe ambasade. 

Na odluku čeka još 16 objekata, među njima neki mogu biti sporni

Pored ovoga, za još sedam nepokretnosti je doneta odluka o "brisanju", odnosno otpisivanju, zato što je za njih utvrđeno da nisu nikada bile, ili nisu više, u vlasništvu bivše SFRJ. 

"Imajući sve pomenuto u vidu, u potpunosti je praktično okončana raspodela svih nepokretnosti bivše SFRJ iz Dodatka 'Aneksa B' Sporazuma o pitanjima sukcesije u geografskim regionima OECD, Severna Afrika i Latinska Amerika i Karibi, uz gotovo u potpunosti raspodeljene nepokretnosti u još dva geografska regiona (Azija i Afrika južno od Sahare). Jedini preostali geografski region, u kome od potpisivanja Sporazuma o pitanjima sukcesije nije bilo raspodela, jeste region Ostatak Evrope, koji će biti u fokusu narednih sastanaka Mešovitog komiteta", rekli su iz Ministarstva spoljnih poslova za Euronews Srbija.

Preostalo je da se raspodeli još svega 16 nepokretnosti iz Dodatka Aneksa B, uključujući i jedan broj nepokretnosti čiji se imovinsko-pravni status proverava i potencijalno može biti sporan. Pomenute nepokretnosti nalaze se u Ruskoj Federaciji, Bugarskoj, Rumuniji, Kipru, Indoneziji, Kambodži, CAR, Zambiji, Republici Kongo, Etiopiji i Ugandi, dodaju iz Ministarstva. 

Domaćin narednog sastanka Mešovitog komiteta biće Republika Hrvatska, a planiran je u prvoj polovini 2022. godine.

Šta je do sada raspodeljeno i kome?

Od 95 raspodeljenih nekretnina iz "Aneksa B", Srbiji su pripale nepokretnosti u nepokretnosti u Australiji (generalni konzulat u Sidneju i rezidencija u Kanberi), Češkoj (ambasada), Finskoj (ambasada), Francuskoj (rezidencija), Grčkoj (ambasada/rezidencija u Atini i generalni konzulat u Solunu), Italiji (ambasada u Rimu i tri stana u Trstu), Kanadi (rezidencija), Mađarskoj (ambasada i kuća u Budimpešti), Meksiku (ambasada), Portugaliji (rezidencija), SAD (rezidencija), Nemačkoj (generalni konzulat u Frankfurtu i ambasada u Berlinu), Švajcarskoj (stalna misija u Ženevi), Turskoj (rezidencija i kuća u Ankari, zemljište u Istanbulu), Ujedinjenom Kraljevstvu (rezidencija), Brazilu (rezidencija), Peruu (ambasada i rezidencija), Venecueli (ambasada), Egiptu (ambasada/rezidencija i garaža), Ugandi (ambasada), DR Kongu (ambasada/rezidencija), Gvineji (rezidencija), Zambiji (ambasada i rezidencija), Zimbabveu (ambasada i kuća), Danskoj (ambasada), Boliviji (ambasada/rezidencija – zajedno sa Republikom Severnom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom) i Indiji (deo ambasade i pomoćni objekat).

Republici Hrvatskoj su pripale nepokretnosti u Austriji (ambasada), Belgiji (ambasada, zajedno sa Severnom Makedonijom), Finskoj (rezidencija), Francuskoj (ambasada), Italiji (dva stana u Trstu), Kanadi (generalni konzulat u Torontu), Holandiji (ambasada), Norveškoj (rezidencija), Portugaliji (ambasada), Španiji (rezidencija), Švedskoj (ambasada i rezidencija), Brazilu (ambasada, zajedno sa Severnom Makedonijom), Čileu (konzulat), Tunisu (ambasada), Alžiru (ambasada, zajedno sa BiH), Keniji (rezidencija), Madagaskaru (rezidencija), Sudanu (ambasada i rezidencija), Argentini (ambasada), Nju Delhiju (rezidencija) i Novom Zelandu (ambasada).

Bosni i Hercegovini su pripale nepokretnosti u Austriji (rezidencija), Italiji (stan u Milanu), Kanadi (ambasada), Mađarskoj (rezidencija), Norveškoj (ambasada), SAD (kuća u Vašingtonu), Španiji (ambasada), Turskoj (ambasada), Ujedinjenom Kraljevstvu (ambasada), Brazilu (kuća u Braziliji), Urugvaju (ambasada/rezidencija), Alžiru (ambasada, zajedno sa R.Hrvatskom), Keniji (ambasada), Nju Delhiju (deo ambasade) i Boliviji (ambasada/rezidencija, zajedno sa R.Srbijom i R.Severnoj Makedoniji).

Republici Sloveniji su pripale nepokretnosti u Austriji (generalni konzulat u Klagenfurtu), Italiji (generalni konzulat u Milanu, rezidencija u Rimu i stan u Rimu), SAD (ambasada), Brazilu (vila u Braziliji, generalni konzulat u Sao Paolu), Gvajani (ambasada), Maroku (ambasada/rezidencija), Maliju (rezidencija), Tanzaniji (ambasada i rezidencija) i Libanu (zemljište).

Severnoj Makedoniji su pripale nepokretnosti u Australiji (ambasada), Belgiji (ambasada, zajedno sa R.Hrvatskom), Francuskoj (konzularno odeljenje u Parizu), Italiji (stan u Rimu i stan u Trstu, zajedno sa R.Srbijom), Grčkoj (konzularno odeljenje u Atini), Švajcarskoj (generalni konzulat u Cirihu), Brazilu (ambasada, zajedno sa R.Hrvatskom), Zimbabveu (rezidencija), Nju Delhiju (deo ambasade) i Boliviji (ambasada/rezidencija, zajedno sa R.Srbijom i BiH).

Komentari (0)

Srbija