Društvo

Apel Instituta za transfuziju krvi: Nedostaju sve krvne grupe, korona usporila davalaštvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/02/2022

-

13:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Institut za transfuziju krvi apelovao je na građane da daju krv, jer trenutno raspolažu sa jednodnevnom rezervom i nedostaju im sve krvne grupe. Krvi ima za hitne slučajeve i vitalno ugrožene pacijente, ali postoji mogućnost da će morati da se odlažu hladne operacije - operacije kuka, kolena, kile.

Mirjana Knežević, portparol Instituta za transfuziju krvi kaže za Euronews Srbija da raspolažu sa jednodnevnim rezervama, što znači da krv imaju za vitalno ugrožene pacijente.

"Ukoliko se ne poveća odziv davalaca krvi, ukoliko u narednom periodu ne skupimo dovoljno jedinica krvi, postoji mogućnost i da će neke operacije morati da se odlože na određeni vremenski period", navela je ona.

Rezerve krvi, kako je rekla, moraju biti za hitne pacijente, porodilje, trudnice, decu, ali postoji mogućnost da tzv. hladne operacije - kuka, kolena, ortopedske operacije budu odložene.

"Nadamo se da do toga neće doći. Ovo je sjajna prilika da pozovemo sve naše sugrađane koji se dobro osećaju da bez obzira na situaciju sa pandemijom ipak dođu i daju krv", navela je ona.

Posle preležanog kovida sačekati sa davanjem krvi

U Institutu naglašavaju da je u prethodnih nekoliko dana mnogo osoba zaraženo virusom korona, da među njima ima redovnih davalaca krvi i da oni nakon preležanog kovida moraju da sačekaju određeni vremenski period da bi mogli da daju krv.

Poziv je upućen dobrovoljnim davaocima, ali i onima koji do sada to nisu radili da je sada pravo vreme da daju krv.

Podsećaju da se danas obeležava i Svetski dan borbe protiv raka i da i kod tih pacijenata krv ima ključnu ulogu.

"Svetski dan borbe protiv raka 4. februar je datum kada svi treba da se podsetimo da treba više da vodimo računa o svom zdravlju. Mi kao Institut šaljemo poruku da ljudi koji su zdravi treba to svoje zdravlje podele sa drugima i dobrovoljno daju krv. Svakoga dana mnogo osoba sazna da boluje od nekog maligniteta, a što se tiče transfuzije, prilikom lečenja tih pacijenata, prilikom operacija koje se izvode, prilikom hemioterapije neophodna je krv", rekla je Knežević.

Navodi da u odnosu na količinu krvi koju mi prikupimo na godišnjem nivou u 13 odsto se potroši na onkološke pacijente.

"Važno je da imao dovoljno rezervi krvi, da možemo da zbrinemo sve te ljude. Troši se dosta krvi za velike operacije, osobe povređene u nesrećama, osobe koje imaju neki oblik anemije, ali i mnogo za onkološke pacijente", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija