Društvo

Robotica Helga dobila sestru bliznakinju Lu: Nastavnica iz Ivanjice napravila asistente u nastavi

Komentari

Autor: RINA

04/02/2022

-

22:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nastavnica informatike i računarstva iz Ivanjice, Milkica Kostić Zlatić, prva žena u Srbiji koja je napravila robota koji može da asistira u nastavi, ponovo je oduševila region.

Kao što je i obećala, robotica Helga dobila je sestru bliznakinju, pa je iz Milkičine radionice, a sve uz pomoć đaka nastala i robotica Lu. Smela inovatorka kaže da su nakon što su videli Helgu, mnogi počeli da cene njen rad, a podrška i moralna, ali i ekonomska od resornih institucija nije izostala.

"Prethodni robot izrađen je iz sopstevnog budžeta i uz puno odricanja. Ipak mnogi su razumeli i videli budućnost u razvoju veštačke inteligencije. Dobila sam ogromnu podršku i to mi zaista daje elan da radim i stvaram još više", rekla je za RINU Milkica.

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva za inovacije organizovala je školu za sve učenike zainteresovane za nauku i tehniku i kroz radionice i veliku angažovanost sada je stigao i robot Lu.

"Podseća na Helgu, ali je ipak drugačiji. Sa njim ćemo predstaviti Srbiju na međunarodnom takmičenju u Zagrebu u maju. Veliku zahvalnost dugujem i Institutu za veštačku intelegenciju, kao i kabinetu ppredsednice Vlade, Ane Brnabić od njih smo dobili izuzetnu podršku", dodaje ova nastavnica.

Milkica je i najbolji primer da kad se nečemu maksimalno predate i uložite mnogo ljubavi, uspeh ne može da izostane. Ulagala je sopstveni novac u skupu opremu, ali sve se na kraju isplatilo. Makismalno je posvećena radu na inovacijama, ali i radu sa decom, a sve u cilju da svojim đacima što više približi oblast veštačke inteligencije, koja je iz dana u dan sve manja nepoznanicai "špansko selo" za našu decu.

"Da bi se sve ovo ostvarilo trebalo je mnogo truda i rada, ostajalo se i po 13 sati u školi, duže od šest meseci, da bi prvenstveno Helga bila napravljena kako treba. Njom se upravlja na daljinu, korišćenjem veštačke inteligencije i veštačkih čula pomoću interfejsa. Pametna je onoliko koliko je mi stvaraoci napravimo. Isto je i sa njenom sestrom bliznakinjom", kaže ova inovatorka za RINU.

Smela nastavnica već 13 godina se bavi robotikom, a njen cilj je da za ovu oblast zainteresuje što više mališana. Helga je predstavljena u svim delovima Srbije gde je naišla na odlične reakcije, a sada se Milkica sprema da sa svojim savremenim izumom i robotom Lu osvoji i region.

"Sve što isprogamirate u veštačkoj inteligenciji vi na licu mesta možete i videti. Jednostavno deca osete kako su isprogramila ili kroz programski kod uradili te funkcije, dok u običnom programiranju jednostavno ne možete osetiti taj vaš učinak", zaključila je Milkica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija