Društvo

Patrijarh Porfirije uručio stipendije najboljim studentima

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2022

-

21:50

Patrijarh Porfirije uručio stipendije najboljim studentima
Patrijarh Porfirije - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije uručio je večeras stipendije Srpske pravoslavne crkve najboljim studentima završnih godina fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu - Pravnog, Filozofskog, Elektrotehničkog, Medicinskog i Pravoslavno bogoslovskog fakulteta.

Reč je o 12 studenata koji su odabrani na konkursu, a stipendije su im uručene na svečanosti u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, na praznik Sveta tri jerarha.

"Znanje nije samo faktografija, ne tiče se samo stvorenog sveta, prirode oko nas, već nadilazi okvire fizike i ulazi u prostore metafizike, a kada uđemo znanjem, to jest verom u te prostore, onda i sve ono što je paradoksalno ima svoja pravila, zakone koji nama postaju ne samo jasni nego i istinski bliski", rekao je patrijarh Porfirije.

Naveo je da prosveta i obrazovanje imaju svoje izvorište u najvažnijoj, najvećem broju štampanoj knjizi koja je prevođena na najviše jezika - Bibliji.

Istakao je da je crkva od svojih najranijih vremena ogromnu pažnju posvećivala obrazovanju i prosvećivanju.

"Ne treba da nas čudi što je Sveti Sava, pored svega ostalog što je činio za svoj narod uvodeći ga iz nivoa obične etnije u prosvećeni narod, osnivao škole, posvećivao ogromnu brigu baš obrazovanju i prosveti u svome narodu. I evo, do naših dana, kada je osnovan univerzitet u srpskom narodu, crkva je duhom Svetoga Save i podsticala i učestvovala u osnivanju Univerziteta u Beogradu", rekao je patrijarh Porfirije.

Istakao je da je univerzitet jedna od najvažnijih ustanova u svakom narodu i svakoj državi - mesto gde se kreira sadašnjost, ali i budućnost i dodao da sve najvažnije funkcije, ali i one koje uslovno rečeno nisu toliko važne u jednom društvu zauzimaju ljudi koji su stekli znanja i obrazovanje na univerzitetu.

Ipak, naveo je da univerzitet nije ili ne treba da bude samo mesto gde se stiču znaja koja se tiču ovoga sveta već i mesto gde se po uzoru na antička vremena znaje vezuje i za vrlinu.

"Na univerzitetu je neophodno i važno da se razvija i vrlina, u punom smislu te reči", rekao je patrijarh Porfirije i istakao da se crkva trudi da učestvuje u podršci mladim ljudima koji ulažu ogromne napore da steknu i učvrste u sebi znanje i vrlinu.

Čestitao je dobitnicima stipendija i istakao da će se Srpska pravoslavna crkva truditi da i ubuduće na ovaj način pomaže studente.

"Trudićemo se da ovo bude samo skromni početak u nadi da ćemo imati mnogo veće kapacitete da pomažemo, ne samo studente pet fakulteta koji su osnivači Univeziteta u Beogradu, nego i sve druge studente zajedno sa humanitarnim fondom Privrednik, a tu je fondacija Sime Igumanova koja je takođe tradicionalno pod patronatom aktuelnog patrijarha srpskog", rekao je patrijarh Porfirije.

Stipendije su dobili Zorana Jevtić i Nikola Šurjanac sa Pravnog fakulteta, Danilo Tonić i Vasilije Stambolić sa Elektrotehničkog fakulteta, Aleksa Zubelić, Isidora Arsenović i Sonja Lukendić sa Medicinskog fakulteta, Stefan Stakić i Stefan Pajić sa Pravoslavno bogoslovskog fakulteta, dok su sa Filozofskog fakulteta stipendije dobili Teodora Stevanović, Stefan Simonović i Stefan Povrenović.

Godišnju stipendiju za najbolje studente sa fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu, Srpska pravoslavna crkva pokrenula je krajem prošle godine, u spomen na blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

Konkurs je objavljen 22. novembra, prijavilo se 148 studenata, a komisija je odlučila o stipendijama na osnovu prosečne ocene studenata i njihovog materijalnog stanja.

Svečanost uručivanja stipendija održana je na praznik Sveta tri jerarha koji je posvećen Svetom Vasiliju Velikom, Svetom Grigoriju Bogoslovu i Svetom Jovanu Zlatoustom.

Komentari (0)

Srbija