Društvo

Fondacija Centar za demokratiju: Svaki treći građanin Srbije u riziku od siromaštva

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2022

-

16:46

Fondacija Centar za demokratiju: Svaki treći građanin Srbije u riziku od siromaštva
Beskućnik - Copyright Tanjug/Andrija Vukelić

veličina teksta

Aa Aa

Skoro sedam odsto stanovnika Srbije živi u apsolutnom siromaštvu, a gotovo jedna trećina je u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, saopštila je danas Fondacija Centar za demokratiju (FCD) povodom 20. februara - Svetskog dana socijalne pravde, a preneli Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost.

Fondacija je upozorila da je stanovništvo Srbije među najsiromašnijim u Evropi, da su ekonomske i socijalne nejednakosti u državi sve izraženije, a da su izdvajanja za socijalnu pomoć iz godine u godinu sve manja.

"Posebno zabrinjavaju podaci o siromaštvu najugroženijih društvenih grupa, stanovništva u seoskim područjima, nezaposlenih i pripadnika romske populacije. Od svih romskih naselja u Srbiji, 38 odsto njih nije priključeno na vodu, a više od 70 odsto nema kanalizaciju", naveo je FDC.

Iz FCD skreću pažnju na činjenicu da Srbija nema odgovarajući zakonski i strateški okvir kojim bi umanjila problem siromaštva i traže da se konačno pristupi izmenama Zakona o socijalnoj zaštiti, ali i donošenju strategije za iskorenjivanje siromaštva i strategije socijalne zaštite.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija