Društvo

"Moj život je ovde, tu sam rođena, tu se udala i dobila sina": Posle 23 godine Marija Novaković se vratila u Prištinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/03/2022

-

21:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Sa suzama u očima Marija Novaković, koja se više od 20 godina selila iz grada u grad u centralnoj Srbiji, otvorila je vrata i poljubila prag svog starog stana u Prištini iz kojeg je otišla nakon prognonstva 1999. godine. Nakon povratka u prištinsko naselje Ulpijana, Novaković kaže da je i dalje ponesena emocijama i naglašava da je sada najsrećnija osoba na svetu.

"Moj život je ovde. U ovom stanu sam rođena, udala se i rodila starijeg sina.  Živela sam ovde do 1999. godine. Ovde sam sada sa majkom, očekujem da mi dođu i deca i muž uskoro. Pozvaću vas da ih upoznate i vidite kada budemo svi zajedno ovde", rekla je Novaković okupljenim novinarima.

I dok oni ne stignu u Prištinu, njena majka i ona se nadaju da neće imati problema sa komšijama, i da će svi nastaviti tamo gde su stali pre tačno 23 godine.

"Nadam se da ću da vidim stari komšiluk, iz prvog, drugog i trećeg ulaza. Volela bih da popijemo čaj, kao nekada što je bilo. Da dođu i oni kod nas i mi kod njih. Da budemo tu i za dobro i za loše", dodaje Novaković.

Majka Slavica Jeremić kaže da je zadovoljna jer je njena ćerka jedan korak već ostvarila i dodaje da je optimistična po pitanju nastavka života u Prištini.

"Nijednog trenutka se nisam osetila ugroženo. Smatram da je to isti moj grad u kome sam se rodila i živela do rata", kaže Jeremić.

Da su dve Srpkinje dobrodošle u prištinsko naselje Ulpijana pokazao je i prvi komšija Nedžmedin Šalja koji ih je sreo već na ulazu u zgradu.

"Što se komšija tiče, ona je slobodna i tako može da se oseća i ovde i u svom stanu", rekao je Šalja.

Međutim, da nije sve baš idealno pokazuje i podatak da je uprkos tome što se Novaković vratila u svoj stan, još uvek su sporni 16 kvadrata koji zapravo predstavljaju prostoju pored njegnog stana i koje je ona nekada koristila kako bi držala video klub. Sada, se ova kvadratura korisit kao stambena prostorija u kojoj živi Albanac.

Gordana Đorić iz Avenije poslovnih žena kaže da će oni podržati Novaković da se i za njih izbori kao i da će se ponovo obratiti Habitat-u koje je UN i koje se bavi stavnovanjem i održivim urbanim razvojem na teritoriji KiM.

"Tih 16 kvadrata je bilo navedeno u sudskoj odluci Habitata i mi sutra rano ujutru moramo ponovo da idemo u Agenciju za imovinu, kako bi u roku od 72 sata napisali zahtev u kome ćemo navesti da su oni delimično izvršili odluku Habitata i da su u obavezi da je izvše i oslobode i tih 16 kvadrata", navodi Đorić.

Sa druge strane, čovek koji živi u spornoj kvadraturi je dočekao Novaković i njenu majku i rekao da on nije nikakav uzurpator navodeći da za sada svakom ostaje ono što mu pripada. 

Da bi opstala u Prištini, Mariji Novaković je potreban posao. Do 1999. godine radila je  u Predškolskoj ustanovi Đurđevak. Sad, po njenim rečima, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković joj je obećao da će se uskoro vratiti u svoju staru firmu, a da će do tada i Ministarstvo za povratak renovirati njen stan.

Podsetimo, Iz Prištine je prema podacima UNHCR-a, posle završetka oružanog sukoba, raseljeno oko 40.000 Srba i Crnogoraca. Sada ih u Prištini ima oko tridesetak, a tek posle više od dve decenije u ovaj grad se sada vratila i prva Srpkinja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija