Društvo

Zima se ne predaje, temperature ispod proseka za ovo doba godine: Kada konačno dolazi otopljenje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/03/2022

-

07:58

Zima se ne predaje, temperature ispod proseka za ovo doba godine: Kada konačno dolazi otopljenje?
Pešački prelaz - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Bližimo se kraju druge nedelje marta, koju je obeležilo hladno i tmurno vreme. Imali smo sneg, kišu i jak vetar, a temperatura je bila daleko ispod proseka za ovo doba godine. Ovakvo vreme doneo nam je anticiklon sa severa Evrope, koje je ka našoj zemlji potisnuo hladnu, polarnu vazdušnu masu, kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

"U isto vreme iznad Balkana se nalazio visinski ciklon koji je uzrokovao obrazovanje kišonosnih oblaka. Kišne kapi su se zbog niskih temperatura pretvarale u sneg, a zbog dugotrajnih padavina imali smo i porast snežnog pokrivača za oko 20cm. I narednih nekoliko dana anticiklon, odnosno polje visokog vazdušnog pritiska sa severa premeštaće se ka jugu Evrope, te će se njegov centar naći iznad Balkanskog poluostrva", navela je ona.

To nam, dodaje, donosi stabilizaciju vremena, što nam narednih dana, donosi vedro i sunčano vreme, sa slabim vetrom. Ipak, temperatura ostaje ispod proseka sve do ponedeljka.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Zbog mirnog vremena dolazi do postepenog zagrevanja nižih slojeva atmosfere. Još danas će se temperatura kretati oko 5 stepeni. Drugog dana vikenda jutro će biti hladno, i dalje sa temperaturom oko -5, dok će tokom dana, na kratko biti i do 8 stepeni, uglavnom na krajnjem severu Srbije. U ostatku zemlje neće prelaziti 6.podeljak", kaže Gojković.

Vetar je oslabio, te ga sve do sredine naredne nedelje skoro i neće biti. Početkom nedelje živa u termometru će ponovo preći 10 stepeni, a i jutarnja temperatura će biti u porastu.

"Polje visokog vazdušnog pritiska sve do sredine naredne nedelje ostaje stacionirano iznad Balkana, što će držati kišonosne oblake dalje od naše zemlje. Međutim tada dolazi do njegovog premeštanja dalje na jug, što će biti praćeno prodorom ciklona sa Atlantika dublje u kontinent. Prema trenutnim prognostičkim modelima, u sredu dolazi do naoblačenja, praćenog kišom i blagim padom temperature. Oblaci i slabe, povremene padavine zadržavaju se sve do kraja naredne nedelje, ali neće biti hladnije od 8 stepeni", navela je Gojković.

Sledeća nedelja je, kako dodaje, poslednja nedelje zime, te vreme polako počinje da podseća na proleće. Temperatura će biti oko prosečnih vrednosti, a vreme će biti promenljivo.

Kakvo nas vreme očekuje tokom naredne sedmice?

Meteorolog Ivan Ristić kaže za Euronews Srbija da će izražena ciklonska aktivnost biti na Pirinejskom poluostrvu i u oblasti zapadnog Sredozemlja gde se očekuje kiša. Visinsko severositočno strujanje nad nama biće u postepenom slabljenju i skretanju na severozapadno sa kojim će u naše krajeve priticati osetno topliji vazduh, dodao je. Navodi i da od nedelje, 13. marta, sledi postepena promena vremena.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Biće iz dana u dan sve toplije. Temperatura vazduha na visini od 1500 metara sa sadašnjih -12 stepeni Celzijusa  porašće na +4 stepena Celzijusa koliko se očekuje u utorak. Topliji period potrajaće do petka, 18. marta. U jutarnjim časovima i dalje u pojedinim delovima Srbije treba očekivati pojavu mraza. U ponedeljak i utorak, 14. i 15. marta, preovladjivaće sunčano vreme sa slabim južnim i jugoistočnim vetrom. Maksimalna temperatura u utorak, u nižim predelima će se kretati od 12 do 18 stepeni Celzijusa, a na planinama od 0 do 10 stepeni Celzijusa, što je nešto iznad višegodišnjeg proseka za ovo doba godine", naveo je.

U sredu, 16. marta, kako dodaje, prolazno naoblačenje sa slabom kišom, manjim padom temperature i pojačan zapadni vetar.  U četvrtak, 17. marta, oblačno, još malo svežije i uglavnom suvo. Nova količina hladnog vazduha iz Sibira sredinom sledeće nedelje ponovo će krenuti prema istoku Evrope. Sibirski anticiklon ponovo će ojačati i premestiti se na krajnji istok Evrope i doneti ponovo zahlađenje praćeno hladnim istočnim vetrom.

"Njegov uticaj na vreme u našoj zemlji se očekuje od petka, 18. marta, kada će uz pojačan istočni i jugoistočni vetar, u Podunavlju i Pomoravlju poznatiji kao hladna košava, ponovo doći do prodora hladnog vazduha sa istoka. Naziv za vetar hladna košava dolazi od toga što je uzrok u nastajanju tog vetra hladni Sibirski anticiklon. Sledeći vikend, 19. i 20. mart, vetrovito i hladno za ovo doba godine", kaže Ristić.

Ističe da će posle kratkotrajnog otopljenja početkom sledeće nedelje, krajem nedelje uslediti ponovo jače zahladjenje.

"Baba Marta se ne predaje i ponovo će nas iznenaditi", zaključuje naš sagovornik.

Komentari (0)

Srbija