Društvo

Ponovo dojava o bombi na letu za Moskvu - avion se vratio za Beograd, putnici evakuisani

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

14/03/2022

-

15:24

Ponovo dojava o bombi na letu za Moskvu - avion se vratio za Beograd, putnici evakuisani
Ponovo dojava o bombi na letu za Moskvu - avion se vratio za Beograd, putnici evakuisani - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Avion Er Srbije na letu ka Moskvi vratio se u Beograd i sleteo na aerodrom Nikola Tesla, potvrđeno je Tanjugu u MUP. Pripadnici MUP bezbedno su evakuisali sve putnike i članove posade iz aviona, a u toku je kontradiverzioni pregled aviona.

U avionu Er Srbije je bilo 125 putnika i pet članova posade, a dojava o bombi upućena je mejlom.

Takođe, na tviter profilu "Flajt radar" objavljena je informacija da je avion Er Srbije JU652 koji je leteo ka Moskvi na povratku za Beograd iz, kako kažu, nepoznatih razloga.

Eksplozivan naprava prijavljena je, takođe, u petak, ali je utvrđeno da je dojava bila lažna.

U kontradiverzionom pregledu aviona i bezbednoj evakuaciji putnika učestvovali su pripadnici Čete za protivdiverzionu zaštitu i Čete vodiča službenih pasa Posebne jedinice policije Policijske brigade PU za grad Beograd, Specijalne antiterorističke jedinice, Uprave granične policije, Uprave saobraćajne policije i PS Surčin, navedeno je u saopštenju.

MUP Srbije je tada sopštio da radi na identifikaciji i procesuiranju osobe koja je na mejl Aerodroma "Nikola Tesla“ uputila lažnu dojavu.

Vojinović: Male su šanse da se bomba unese u avion

Urednik vazduhoplovnog portala "Tango six" Petar Vojinović rekao je danas, nakon što je u razmaku od tri dana na letu Beograd - Moskva ponovo stigla dojava o bombi u avionu, da su u pitanju lažne dojave i da čitava avioindustrija mnogo ulaže u sigurnost.

"Svaki deo koji ima veze sa putnicima, odnosno prtljagom, potpuno se skenira i mogućnost da se naprave, čak i improvizovane unesu u avion, jako su male", rekao je Vojinović za Tanjug.

On ukazuje i da je aviosaobraćaj najbezbedniji vid saobraćaja na svetu.

"Mislim da će počinioci biti pronađeni. Procedura protiv ublažavanja posledica potencijalnih bombi ne postoji zato što se putnici i njihov prtljag i teret koji se prenosi avionima uvek skeniraju", rekao je Vojinović.

Navodi da je ovo odgovornost bezbednosnih službi na aerodromu, odnosno aerodromskog obezbeđenja kao i Ministarstva unutrašnjih poslova i bezbednosnih snaga.

"Sve te tri celine su namerno duplirane i imaju mnogo manje osetljivosti. Onda kada se dogodi da vam neko naizgled pošalje samo poruku, oni preterano reaguju i vrate avion nazad", ukazuje Vojinović.

Na pitanje kakav je epilog ovakvih slučajeva i ko odgovara za njih, sagovornik navodi da su, za vreme Jugoslavije pojedinci koji su prijavljivali da je navodno bomba u avionu dobijali višegodisnje robije, ali da je sada to "mnogo senzitivnije".

"To je vezano za potragu za tim osobama, posebno ako oni koriste elektronski način pretnje. U većini slučajeva moguće je pronaći odakle je pretnja došla", dodao je Vojinović.

U tom kontekstu, Vojinović napominje da je u pitanju novi nivo problema, ako su lažne dojave o bombama bile povezane sa ratom u Ukrajini.

Komentari (0)

Srbija