Društvo

10. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke: Jednaki uslovi za žene iz ruralnih i gradskih sredina ključni za uspeh

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/03/2022

-

16:33

10. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke: Jednaki uslovi za žene iz ruralnih i gradskih sredina ključni za uspeh
10. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke - Copyright Strahinja Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor u oboljevanju i umiranju žena u Srbiji, iako se pravovremenom dijagnostikom i adekvatnom terapijom može u potpunosti izlečiti. Zato su za uspeh u borbi protiv raka dojke ključni jednaki uslovi za prevenciju, rano otkrivanje i lečenje za žene u ruralnim i gradskim sredinama.

Povodom obeležavanja 10. Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, kompanija Avon je u saradnji sa Fondom B92 i uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje organizovala panel na temu "Kako ženama iz ruralnih područja omogućiti dostupnost redovnih pregleda". U panelu su učestvovali eminentni stručnjaci iz oblasti onkologije, radiologije i ginekologije koji su dali svoje viđenje uticaja pandemije na tretiranje ove bolesti kao i načine kojima se može uticati na to da ženama u seoskim i manjim sredinama pregledi budu dostupniji.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, karcinom dojke i dalje je jedan od vodećih uzroka smrtnosti među ženama u Srbiji. U proseku svake godine u našoj zemlji registruje se 4.237 novoobolelih žena od ove vrste malignog tumora, dok preko 1.700 izgubi borbu sa ovom bolešću.

"Žene u ruralnim sredinama treba da se usmere ka izabranom lekaru. Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine pokazalo je da je kontakt sa lekarom najznačajniji za upućivanje žena na mamografiju, ali i na sve ostale preventivne preglede. Najveći procenat žena odlazi na mamografski pregled po savetu lekara (50,3 odsto), dok samostalnu inicijativu ima oko 35% žena, pokazalo je Istraživanje. Ruralne sredine su obezbeđene zdravstvenim stanicama, ali pored primarne zdravstvene zaštite mobilni mamograf predstavlja dodatnu mogućnost", istakla je dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ona je dodala da organizovanim skriningom raka dojke u mobilnom mamografu obuhvaćeni su pregledi žena starosne dobi od 45-69 godina sa teritorije opštine u kojoj je mobilni mamograf postavljen. 

"Na taj način omogućeno je da se pregledaju žene iz seoskih sredina i gradova. U narednom periodu, kada očekujemo normalizaciju epidemiološke situacije, u planu je organizacija daljeg rada mobilnih mamografa u ruralnim sredinama", istakla je Jovanović.

Strahinja Petrović

 

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko izjavio je da bi u Srbiji skriningom trebalo da se obuhvati 1,5 miliona žena. Prema njegovim rečima, pandemija je na veliku žalost, onemogućila ovako veliki obuhvat, jer su radiolozi bili u kovid zoni, a često i sami dijagnostički aparati.

"Takođe, imamo odluku Vlade Republike Srbije da Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, poziva žene iz dobne grupe koje su predviđene za skrining raka dojke. Pozivanje će se vršiti preko Pošte Srbije i u svakom momentu će moći da se digitalno prati status takvog poziva. Cilj je da povećamo svest i obuhvat mamografskim skriningom i na taj način smanjimo visoki mortalitet od ove bolesti u Republici Srbiji", istakao je Vicko.

Takođe, osvrnuo se na digitalizaciju i projekat eRadiologija.

"Projekat se privodi kraju i pružiće mogućnost da svaka slika i svaki dijagnostički postupak bude dostupan na državnoj platformi, a lekari zaduženi za skrining mamografiju će moći iz svakog mesta da se prijave sa svojom šifrom i očitaju nalaz".

Tradicionalno Avon Priznanje za životno delo dodeljeno je Ani Dornik, predsednici udruženja "Žena uz ženu" za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke. Udruženje je nastalo iz Anine lične borbe za život i potrebe za pružanjem podrške svim ženama koje prolaze kroz borbu protiv ove zloćudne bolesti. "Žena uz ženu" bavi se edukacijom i prevencijom, sa ciljem da se podigne svest o ovom oboljenju, da se ženama pruži psihološka podrška, kao i psihofizička priprema. Ovo udruženje tokom marta po drugi put organizuje karavan, ovoga puta kroz mala mesta i gradove Srbije, pod nazivom – Budi hrabra, pregledaj se.

"Kako bi žene u ruralnim i manjim sredinama imale redovne prilike za preventivni pregled, neophodno je da se ovakve akcije kao što je organozovalo naše Udruženje, sprovode češće i tokom cele godine. Uz podršku države, umesto jednog karavana, bilo bi dobro organizovati da 5-6 karavana, kontinuirano, u svakom trenutku, omogući preglede širom Srbije. Tada bismo zaista napravili krupne pomake u 'crnoj' statistici", rekla je Dornik.

Strahinja Petrović

 

Milica Savinšek, PR i advertajzing supervizorka Avona za Jadranski region istakla je da je ova kompanija od osnivanja usmerena na važna ženska pitanja. 

"Borbi protiv raka dojke nastojimo da doprinesemo realizujući brojne kampanje za podizanje svesti o važnosti prevencije, kao i podrškom organizacijama i institucijama koje se sa ovom borbom svakodnevno hvataju u koštac. Ponosni smo što nas upravo žene prepoznaju kao brend i zajednicu koja, osnažujući ih i brinući o njihovom zdravlju, u Srbiji gradi bolji svet za žene", rekla je Savinšek. 

Kompanija Avon u saradnji sa Fondom B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" inicijator je osnivanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke koji se u Srbiji obeležava sada već čitavu deceniju.

"Skrining u ruralnim područjima zahteva poseban napor zdravstvenog sistema u sinergiji sa lokalnom samoupravom, medijima, nevladinim organizacijama i kompanijama u regionu u kojem se radi. Imali smo više primera odziva preko 80 odsto žena u sredinama u kojima su naselja veoma raštrkana u prečniku od 60 kilometara. Probali smo, moguće je. A odgovornost je sada na svima čiji je to posao da redovni skrining bude deo naše svakodnevne prakse, da bude dostupan svim ženama u Srbiji, kako bismo sačuvali živote, kako bi obolele poštedeli teških terapija i kako bismo omogućili kvalitetniji život kroz prevenciju i sistem za rano otkrivanje raka dojke koji funkcioniše besprekorno", izjavio je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.

Poslednja u nizu aktivnosti u borbi protiv raka dojke kompanije Avon jeste donacija iz oktobra 2021. u vrednosti od million i četiristo hiljada dinara Fondu B92, kojom je u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" omogućen skrinig mobilnim mamografom. Tokom tri nedelje postavke mamografa na Kalemegdanu, pregledano je više od 1.000 žena starijih od 45 godina.

Tradicionalno, podršku obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, isticanjem roze vrpce pružiće televizije i štampani mediji, a u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, važni objekti biće osvetljeni roze bojom.

Komentari (1)

Snežana Ružić

19.03.2022 18:52

Kada se profit i politika umešaju u zdravlje dobija se (o)tužna priča.

Srbija