Društvo

"Srbija se uskladila sa zemljama EU": Izbeglice iz Ukrajine mogu da računaju na privremenu zaštitu u našoj zemlji

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2022

-

17:07

"Srbija se uskladila sa zemljama EU": Izbeglice iz Ukrajine mogu da računaju na privremenu zaštitu u našoj zemlji
"Srbija se uskladila sa zemljama EU": Izbeglice iz Ukrajine mogu da računaju na privremenu zaštitu u našoj zemlji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odluka Srbije o pružanju privremene zaštite raseljenim licima koji dolaze iz Ukrajine je krucijalan korak za njihovu lakšu integraciju, ocenio je danas u izjavi za Tanjug Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Ðurović.

Ovom odlukom, donetom 17. marta, Srbija je raseljenima iz Ukrajine stvorila osnov za ostvarivanje prava iz 76. člana Zakona o azilu i privremenoj zaštiti na godinu dana. Kroz ovu odluku regulisano im je pravo na boravak, lične isprave, zdravstvenu zaštitu, pristup tržištu rada, obrazovanju dece, pravo na spajanje porodice, kao i na pravnu pomoć pod uslovima za azilante kao i na smeštaj.

"To je bitan korak da ti ljudi, a do sada ih je oko tri hiljade ostalo u Srbiji, budu vidljivi za sistem, i izađu iz senke", ocenio je on.

Ðurović ocenjuje da je na ovaj način Srbija obezbedila prava raseljenima iz Ukrajine na nivou država EU iako nije imala obavezu jer nije član.

"Srbija se ovako uskladila sa zemljama EU. Nadamo se da je uzele u obzir i naše apele da tako postupi", rekao je on.

Ðurović je ocenio da za ljude koji su iz nevolje trenutno na putu iz Ukrajine važno da budu obavešteni koji set prava ih očekuje u Srbiji.

"Ovom odlukom oni znaju na šta mogu da računaju. Mnogi će onda krenuti preko Srbije ili se odlučiti da ovde i ostanu. Odluka znači da će oni tokom boravka u Srbiji biti zaštićeni", smatra on. Kako je istakao posebno je značajna odluka za raseljene iz urbanih sredina Ukrajine jer ona znači da će moći lakše da ostanu u urbanim sredinama Srbije gde je im je integracija lakša.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija