Društvo

Otkriven spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću u Kruševcu - Vučić: Srbija neće da zaboravlja svoje junake

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/03/2022

-

12:13

Otkriven spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću u Kruševcu - Vučić: Srbija neće da zaboravlja svoje junake
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću - Ðeneralu, heroju iz sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, otkrili su u Kruševcu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Radenovićev sin Vukašin.

Otkrivanju spomenika na Bagdali prisustvovali su brojni građani koji su razvili srpsku trobojku dugačku 130 metara, a pre otkrivanja spomenika minutom ćutanja odata je pošta ovom heroju.

Aleksansandar Vučić je rekao da je otkriven spomenik jednom od velikih junaka koji su čuvali Srbiju i štitili decu onda kad je bilo najteže.

"Zbog časne i preteške službe u Prizrenu Radenović je postao diajbetičar. Kažu - on bi išao u prvom automobilu, uvek iza njega nosili bi lekove ako zatreba. Koliko bi njih izbeglo službu i rizik? Ali junak nije poznavao reč 'nazad', znao je samo zančenje reči 'napred'", rekao je Vučić.

Rekao je da su njegova žena i sin bili iznenađeni kada im je javio da je on dobio Sretenjski orden zbog svega što je uradio.

"Pomalo me je bio stid i u tuđe i u svoje ime. Bio me je stid u ime svih nas koji su ili brisali sećanje ili ćutali o njegovom junaštvu. O pvaj predivni spomenik kasni, mnogo kasni, i pomalo sramotno kasni. I kao narod i kao država naša obaveza je da negujemo sećanje na velike ljude koji su svojim delom zadužili Srbiju. Neki su je gradili, neki su je branili, a pokojni Veljko ju je i gradio i branio, uvek tamo gde je bilo najteže", rekao je predsednik. 

Ukazao je da je Srbija posle mnogo godina i decenija počela da pamti i da se seća i da neće da zaboravlja svoje junake.

"Danas ispravljamo nepravdu, i u tuđe i u svoje ime šrema Đeneralu, ali i prema Srbiji i prema nama samima", naveo je.

Predsednik Vučić posthumno je ove godine odlikovao Radenovića, predvodnika Posebnih jedinica policije iz Prizrena, jednog od najvećih junaka srpske policije u sukobima na Kosovu i Metohiji.

Spomenik visok tri metra

On i njegova junaštva u borbi za Orahovac i okolna sela, koja su bili u opsadi tokom koje je kidnapovano više od 100 nealbanskih civila opevana su u pesmi "Ðenerale, Ðenerale". Bio je ranjen u Vukovaru, a na KiM mu je snajper pogodio kapu.

Spomenik se nalazi pored novog kružnog toka na Bagdali, visok je oko tri metra, a njegov autor je Tomo Komatina. Veljko Radenović predstavljen je u uniformi, a pred njega kao simbol otpora nalazi se vuk.

Otkrivanju spomenika Radenoviću, koji je preminuo 2012.godine, prisustvovali su i članovi njegove porodice, ministri Aleksandar Vulin, Nikola Selaković, Darija Kisić Tepavčević, direktor BIA Bratislav Gašić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac i na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade, koja je tokom sukoba na KiM i NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, bila u sastavu Prištinskog korpusa.

Komentari (0)

Srbija