Društvo

Krivične prijave zbog poreske utaje i pranja više od 45 miliona dinara

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2022

-

15:39

Krivične prijave zbog poreske utaje i pranja više od 45 miliona dinara
Ministarstvo finansija - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i pripadnika Uprave kriminalističke policije podnete su krivične prijave protiv dva odgovorna lica privrednog subjekta iz Beograda i još 24 ljudi, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo poreska utaja u iznosu većem od 45 miliona dinara.

To predstavlja protivimovinsku korist i štetu za budžet Republike Srbije, a u pitanju je krivično delo pranje novca.

Kako je saopštila Poreska uprava, jedan od osumnjičenih je angažovao dva lica da fiktivno registruju dva privredna društa, radi vršenja prevarnih radnji.

Prijavljeni je, u svojstvu odgovornog lica privrednog društva iz Beograda, kojim je suštinski upravljao drugi osumnjičeni, tokom 2020. i 2021. godine nadležnom poreskom organu podnosio poreske PDV prijave neistinite sadržine u kojima je prikazao lažnu nabavku dobara i usluga u ukupnom iznosu od 129,5 miliona dinara i tako neosnovano iskoristio prethodni PDV u iznosu od nešto manje od 26 miliona dinara za umanjenje poreske obaveze.

Takođe, za 2020. godinu nije prikazao prihod od prodaje roba i usluga u ukupnom iznosu od 133 miliona dinara, čime je izbegao plaćanje poreza na dobit pravnih lica u iznosu od skoro 20 miliona dinara.

Kako dalje navodi Poreska uprava, sa računa fiktivnih privrednih društava, osumnjičeni je davao naloge, da se izvrše prenosi novčanih sredstava na račune 14 drugih pravnih lica i poljoprivrednih gazdinstava u ukupnom iznosu od 39 miliona dinara, da bi se, dalje, novac podizao u gotovini i uz zadržavanje određenog procenta (tri do pet odsto) "za podizanje keša“ vraćao osumnjičenom.

Komentari (0)

Srbija