Društvo

Protest ispred fabrike "Linglong" u Zrenjaninu, okupljeni najavili da će pisati kineskoj ambasadi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/06/2021

-

13:51

Protest ispred fabrike "Linglong" u Zrenjaninu, okupljeni najavili da će pisati kineskoj ambasadi
Protest ispred fabrike "Linglong" u Zrenjaninu, okupljeni najavili da će pisati kineskoj ambasadi - Copyright Printskrin/Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Zrenjaninu je održan protest ispred postrojenja kineske fabrike guma "Linglong" u izgradnji. Tokom obraćanja predstavnici pokreta i stranaka koji su učestvovali u protestu rečeno je da svaki investitor mora da poštuje zakone Srbiji, a da "Linglong" to ne čini. 

Pokrajinski inspektor za građevinarstvo je krajem aprila utvrdio da kompanija "Linglong" gradi bez dozvole i naloženo im je da sruše objekte. Danas je taj rok istekao, ali se još ništa nije desilo.

Budući da do sada, kako kažu, nisu dobili reakciju od države, demonstranti će u ponedeljak da upute zajedničko pismo kineskoj ambasadi kako bi upozorili na to što se dešava.

"S obzirom na to da je naša Vlada nesposobna i nespremna da reši problem Linglonga, rešili smo da se obratimo kineskoj ambasadi i da tražimo da njihove firme i njihovi ljudi poštuju propise dmaćina", rekao je Duško Kuzović iz pokreta Oslobođenje. 

Euronews TV

Pismo kineskoj ambasadi će potpisati ukupno 14 pokreta i stranaka.

"Smeta nam što je data plodna zemlja, što ne znamo kako će se upravljati tim otpadom, i koliko ćemo stradati ekološki po ovom pitanju", rekla je jedna od okupljenih građanki Zrenjanina.

Gradilište se prostire na površini od oko 100 hektara blizu grada Zrenjanina i Obedske bare.

Kako izveštava reporterka Euronews Srbija, okupljeni su poručili da "Srbija nije kineska kolonija", i da moraju da se poštuju zakoni.

Iz grada Zrenjanina poručuju da, iako je ovo jedna od najvećih investicija u Srbiji, sama činjenica da je pokrajinski inspektor naložio zatvaranje gradilišta, pokazuje da se nešto ipak radi.

"Ovo je bitka koja zahteva temeljnu strategiju"

Nevladina organizacija Građanski preokret se, u poslednje vreme, najčešće oglašavala povodom izgradnje fabrike Linglong u Zrenjaninu. Međutim, današnjem protestu nisu prisustvovali.

"Mi smo već više od dve godine u svakodnevnom protestu, je je to izuzetan primer kršenja građanskih prava, i dobro je što se opozcija probudila. Ovo je bitka koja zahteva temeljnu strategiju, i da bi svako trebalo da doprinese na najbolji način", rekao je predstavnik NVO Građanski preokret, Ivan Živkov.

Dodaje da Građanski preokret podržava protest, ali i da je potrebno sistemski se boriti.

Euronews TV

"Za sada smo pred pravosuđem pokrenuli nekoliko postupaka. Prvi je protiv gradske uprave Zrenjanina, jer je dala saglasnost prilikom prvobitnog uticaja na životnu sredinu. Drugi je protiv pokrajinskog sekretarijata za građevinarstvo zbog toga što je izdao građevinsku dozvolu iako nije bila prikupljena kompletna dokumentacija, kao i zbog toga što još nije bila gotova studija o proceni uticaja na životnu sredinu", rekao je Živkov.

Ovom izdatom građevinskom dozvolom se podržava krivično delo bespravne gradnje, rekao je on, i upravo zbog toga je Građanski preokret pokrenuo postupke pred pravosuđem.

Komentari (2)

Никола

14.06.2021 09:52

... A sutra ce da strajkuju jer im drzava ili neki novi Vucic nije obezbedio nemacki standard zivljenja i trazice da sede kuci i da dobijaju po 5000 EUR platu da zive ko sav normalan svet. Jasno ko dan da je ovo iskljucivo politicki skup, ali je dobro sto nema puno takvih i sto je narod konacno poceo da radi i da zivi od svog zaradjenog hleba. Daj narodu posao a neradnici neka cekaju da im nesto padne sa neba.

Банатмен

23.06.2021 12:19

Не обављај нужду тамо где једеш! Шта ће људи јести кад загаде земљу и воду? Ово је саботажа џиновских размера. Кинези код куће не чувају природу а камоли у гостима. Обуставити градњу, вратити све у пређашње стање и Кинезима се захвалити на сарадњи.

Srbija