Društvo

Nova metoda operacije štitaste žlezde u Medicentru: Kraći i lakši postoperativni tok

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/04/2022

-

09:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Svaka druga osoba u Srbiji, pati od problema sa štitastom žlezdom. Lekari ističu da su oboljenja ove žlezde u porastu, a žene oboljevaju čak osam puta češće nego muškarci. Međutim, kod jačeg pola postoje veće šanse da su promene maligne. Ljudi najčešće otkriju problem na redovnom pregledu kod lekara, a u nekim slučajevima operacija je jedino rešenje. Specijalista grudne i subspecijalista endokrine hirurgije primarijus doktor Dejan Ilinčić, tokom boravka u Italiji usavršio je minimalno invazivnu tehniku operacije štitne žlezde. Za razliku od klasičnog metoda, koji podrazumeva duži oporavak i veliki ožiljak, pacijenti sada imaju mali rez, a sa normalnim životom mogu nastaviti odmah nakon operacije.

Doktor Ilinčić rekao je za Euronews Srbija da se nova metoda mnogo razlikue od klasične, zato što klasična podrazumeva da se pravi relativno veliki rez, od sedam-osam centimetara ili više.  

"To je kod minimalne invazivne metode jedan mali rez od centimetar ili dva kroz koji uvodimo svetlo u operativno polje. Sama metoda liči na laparoskopske tehnike. Ove operacije su takve da omogućavaju da taj postoperativni tok bude zaista lagan i kratak. Boravak pacijenata u našoj bolnici je svega par sati. Pacijenti dođu pre operacije, operacija traje do sat vremena, obično manje, i već za sat ili dva oni su sposobni da se obuku i odu kući", rekao je doktor Dejan Ilinčić.

Ističe da je Medicentar bolnica koja se bavi operacijama štitastih i paraštitastih žlezda, odnosno specijalna bolnica za endokrinu hirurgiju. Kako kaže, pacijenti se obično javljaju bolnici Medicentar kada im je već predložena operacija. 

"Najčešće su to pacijenti kod kojih se na ultrazvuku otkriju promene na štitasoj žlezdi, tumori, ciste ili pacijenti koji zbog ubrzanog rada štitaste žlezde moraju da se hiurški leče jer ona proizvodi višak hormona i onda se to ne može regulisati drugačije nego hirurški", precizirao je.

Na pitanje, kada je najbolje javiti se lekaru, kaže da se javljaju pacijenti kod kojih je već dokazano da je čvor sumnjiv ili dovoljno veliki da počinje da pravi probleme. Međutim, on ističe da što su čvorovi manji, bolje je razmišljati o operaciji.

Komentari (0)

Srbija