Društvo

Korona presek: Preminulo još sedam obolelih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/04/2022

-

16:07

Korona presek: Preminulo još sedam obolelih
Korona presek: Preminulo još sedam obolelih - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su u poslednja 24 sata na koronavirus testirana 7.871 osoba, od čega je pozitivno njih 728. Preminulo je sedam osoba. Hospitalizovano je 523 pacijenta, a na respiratorima se nalazi njih 25.

Podsetimo, juče je na koronavirus bilo pozitivno 962 osoba, a premula su tri pacijenta.

 

 

U Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu počele su da se rade obdukcije osoba koje su bile zaražene koronavirusom. Očekuje se da će rad u ovakvim uslovima, za postmortalnu dijagnostiku, dati odgovor na brojna pitanja koja su mučila lekare tokom epidemije - kako je virus uticao na pojedine organe, ali i ceo organizam, da li je neko umro od kovida ili sa kovidom?

U Institutu za Euronews Srbija objašnjavaju da se ne rade ciljane obdukcije preminulih od kovida 19, već se svako telo koje je upućeno na obdukciju testira i tako utovrđuje da je preminuli bio pozitivan na virus korona. Ipak, to je velika promena u odnosu na dosadašnju praksu. 

Naime, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) na početku pandemije, kada se malo znalo o virusu korona (SARS-CoV-2), preporučila je da se ne rade obdukcije preminulih. Većina zemalja u svetu poštovala je tu preporuku, uključujući i Srbiju. Međutim, nikada nije postojala izričita zabrana, te su zemlje poput Kine, Španije, Nemačke ipak radile obdukcije kako bi dale odgovor na neka od pitanja koja je ova pandemija postavila. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija