Društvo

Danas se završava PISA testiranje, rezultati 2023. godine

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2022

-

17:05

Danas se završava PISA testiranje, rezultati 2023. godine
Danas se završava PISA testiranje, rezultati 2023. godine - Copyright Tanjug/Ministarstvo prosvete

veličina teksta

Aa Aa

PISA istraživanje, s ciljem da se ispita u kojoj su meri mladi osposobljeni da razumeju i koriste date informacije prilikom rešavanja relevantnih problema iz svakodnevnog života, završava se danas.

PISA 2022 testiranje trebalo je da se obavi na uzorku od 7.600 petnaestogodišnjaka iz 193 škole, od kojih je 178 srednjih stručnih škola i gimnazija i 15 osnovnih.

Škole su izabrane metodom slučajnog uzorka, a tokom testiranja učenici su na računarima radili zadatke u domenima čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović rekao je ranije za Tanjug da je od nastavnika traženo da motivišu učenike kako bi istraživanje bilo sprovedeno do kraja.

I resorni ministar Branko Ružić poručio je tada da će PISA testiranje u Srbiji pokazati dokle je dospeo obrazovni sistem.

Prethodno istraživanje sprovedeno je 2018. godine, a rezultati ovogodišnjeg, koje je trebalo da se održi 2021, ali je odloženo zbog korone, znaće se sledeće godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija