Društvo

Ružić: Bolje je organizovati maturske proslave, nego da deca slave bez znanja roditelja

Komentari

Autor: RTS, Euronews

14/06/2021

-

09:23

Ružić: Bolje je organizovati maturske proslave, nego da deca slave bez znanja roditelja
Ružić: Bez vakcinacije rizikujemo regularni način nastave - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da se nada da će na današnjoj sednici Kriznog štaba dobiti preporuku i odobrenje za održavanje maturskih proslava.

Ministar Ružić naveo je da bi bilo dobro da u skladu sa poštovanjem mera važan dan u životima i malih i velikih maturanata protekne u nekim institucionalizovanim okvirima.

"Nadam se da ćemo danas na sednici Kriznog štaba dobiti tu preporuku i to odobrenje i da će to obradovati i roditelje i decu koja se već spremaju za te maturske večeri", rekao je Ružić za RTS.

Naglasio je da je svakako zdravlje na prvom mestu, ali da je sveobuhvatna imunizacija doprinela da možemo da razgovaramo na tu temu i da je vreme da se ta odluka konačno donese.

Ukazao je da je bolje tako organizovati mature, nego što deca već prave proslave bez znanja nastavnika ili roditelja.

Završni ispit lakši od probnog

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je najavio da će testovi na završnom ispitu biti lakši nego probni testovi, kao i da će biti refleksija onih obrazovnih sadržaja koji su prenošeni u procesu sticanja znanja u vanrednim okolnostima.

Takođe, rekao je da će testovi biti lakši nego u nekim regularnim uslovima.

"Sama struktura testova je takva da će biti mnogo više nego ranije onih pitanja na zaokruživanje i u tom smislu je lakše. Uvek je intencija da završni testovi budu lakši od probnih završnih testova koji su održani 9. i 10. aprila", dodao je Ružić za RTS.

Apelovao je na roditelje da se ne podiže tenzija kod dece, kao i da relaksirano pristupe testu.

Ružić je rekao da su testovi već zapakovani i spremni, a na pitanje kako se testovi čuvaju, ministar kaže da je stepen bezbednosti na najvišem mogućem nivou i da svi već imaju svoju šifru.

"Mi smo digitalizovali u velikoj meri još više taj proces, decentralizovali smo skeniranje i pregledanje samih testova na sedam punktova u centralnoj Sriji i jedan punkt na teritoriji KiM", objasnio je Ružić.

"Do distribucije se čuvaju u nadležnom Zavodu. Doći će možda do nekih malih pomeranja u odnosu na brojno stanje same dece zbog nekih premeštaja, ali ne očekujem bilo kakve probleme", rekao je ministar.

Istakao je da odgovornost za eventualne probleme nose direktori.

"Naravno i oni nastavnici iz tih škola koji budu zaduženi za kontrolu sprovođenja samog testa. U onim školama gde je manje od 50 učenika moguće da se organizuju testovi i u svečanoj sali ili fiskulturnoj, gde ih ima više po učionici će biti 12 učenika sa dva kontrolora", rekao je Ružić.

Objasnio je testove čuva policija, kao i da će 24 sata pred samo polaganje 23. juna biti dopremljeni na punktove.

Komentari (0)

Srbija