Društvo

Vojni prikaz "Štit 2022" sutra na aerodromu u Batajnici

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2022

-

13:26

Vojni prikaz "Štit 2022" sutra na aerodromu u Batajnici
Tanjug/Ministarstvo odbrane/Lola Đorđević - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Lola Đorđević

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, sutra na vojnom aerodromu "Pukovnik - pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, organizuju prikaz dela sposobnosti srpskih vojnih snaga pod nazivom "Štit 2022", a posetioci će moći da u statičkom i dinamičkom prikazu vide naoružanje i vojnu opremu, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

"Građani će moći da priđu, da se informišu, da nešto više saznaju o svemu onome što je u zadnjem periodu nabavljeno, od nekih novih sistema, do onih sistema sa kojima Vojska Srbije već raspolaže, ali su u nekom procesu modernizacije", rekao je general Mojsilović za RTS.

Posetioci će moći da dođu na aerodrom "Pukovnik - pilot Milenko Pavlović" u Batajnici sutra od 8 časova i 30 minuta, a program počinje u 11 časova.

Izložena vojna tehnika moći će da se razgleda do 15 časova. Očekuje se učešće desetina letelica, kao i više od 300 borbenih sredstava naoružanja i vojne opreme.

General Mojsilović ističe da je statički prikaz podeljen na dve grupe - jedna grupa se odnosi na naoružanje i vojnu opremu koja se nalazi u operativnoj upotrebi, a druga grupa na vojnu opremu koja se nalazi u razvoju.

"Kada govorimo o dinamičkom prikazu, kroz desetak scenarija prikazaćemo deo operativnih sposobnosti Vojske Srbije, u vazdušnom prostoru, upotrebom svih tipova aviona i letelica sa kojima raspolaže Vojska Srbije", izjavio je načelnik Generalštaba.

Istaknuto je i da će to biti dobra prilika i da se u koordinaciji i sadejstvu sa pripadnicima kopnene vojske na zemlji pokaže deo sposobnosti ne samo 63. padobranske brigade i 72. brigada za specijalne operacije, već i lovačke i lovačko-bombarderske avijacije.

"Biće tu i helikopterski desant, a završiće se sa vazduhoplovnim defileom i demo-skokom pripadnika 63. padobranske brigade", najavio je general Mojsilović.

Publika će moći da priđe novim helikopterima, ali i da izbliza vidi šta sve mogu specijalne brigade Vojske Srbije. Oni će na vojnom aerodromu u Batajnici prikazati i nove elemente koje primenjuju u svojoj redovnoj obuci.

Posetioci će moći da vide i kineski raketni sistem srednjeg dometa - najnovije naoružanje koje je dobila Vojska Srbije, a koje će biti u sistemu PVO teritorije i zahvaljujući kojem će, navodi general Mojsilović, vazdušni prostor Srbije biti u potpunosti obezbeđen i siguran.

Komentari (0)

Srbija