Društvo

Protest radnika u Leskovcu: "Naš je stav, poštujte Ustav"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/05/2022

-

12:49

Protest radnika u Leskovcu: "Naš je stav, poštujte Ustav"
Protest radnika u Leskovcu: "Naš je stav, poštujte Ustav" - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

U Leskovcu je na Međunarodni praznik rada održan protest na koji je pozvao Savez samostalnih sindikata Srbije. Kako prenosi reporterka Euronews Srbije, okupljanje je počelu na gradskom trgu i građani su krenuli ka fabrici Jura, a moto protesta je: "Naš je stav, poštujte Ustav".

 

Kako je za Euronews Srbija rekao Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, protest je održan zbog toga što radnici Srbije poštuju sve zakone i izvršavaju sve zadatke, a na kraju meseca ne prime zaradu, niti im se plaćaju prekovremeni sati.

"Na stotine predsednika sindikalnih organizacija je dobilo otkaz suprotno zakonu o radu, a ti procesi traju dugo na sudovima. Ima mnogo toga zbog čega smo nezadovoljni, i zato smo danas na protestu".

Bolja prava, bolje plate, bolji uslovi rada za sve radnike u Srbiji, zahtevi su čije se ispunjenje traži na ovom protestu.

"Imamo strašan problem kad treba neka strana kompanija da osnuje sindikat ovde, i naši aktivisti proživljavaju strašnu torturu. Ponekad se osećamo diskriminisani mi iz sveta industrijskih sindikata. Naše kolege iz budžetskih sektora imaju određeni vid poštovanja jer im je država poslodavac, mada imaju i tamo problema", kaže Saša Torlaković, predsednik Sindikata građevinarstva Srbije.

U ranijem saopštenju gde se poziva na protest, Savez samostalnih sindikata Srbije poručio je da će na skupu biti pročitan Prvomajski proglas, u kome je Sindikat naveo da je ta organizacija "snažno, organizovano, svim pravnim i drugim sredstvima" uz radnike.

"Radnici u Srbiji nisu robovi, ne dozvoljavamo eksploataciju i diskriminaciju. Naš stav je da se u Srbiji moraju poštovati Ustav, zakoni, radnička i sindikalna prava, pravo radnika na dostojanstvene zarade i uslove rada", navedeno je u proglasu.

Komentari (0)

Srbija