Društvo

Korona presek: Manje od 400 novozaraženih, preminule tri osobe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/05/2022

-

16:39

Korona presek: Manje od 400 novozaraženih, preminule tri osobe
Korona presek: Manje od 400 novozaraženih, preminule tri osobe - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je za poslednja 24 sata testirano 5.267 ljudi, od čega je pozitivno 396. Preminule su tri osobe. Na bolničkom lečenju su 372 pacijenta, od čega je na respiratorima 21 pacijent.

Podsetimo, u Srbiji je juče testirano 3.978 ljud, od čega je bilo pozitivno njih 342. Preminulo je osam osoba.

Osobe u dobroj fizičkoj kondiciji obično se brže oporave od kovida 19, dok pacijenti koji su imali težu kliničku sliku obično imaju posledice na a karidovaskularnom i respiratornom sistemu, kao što su smanjeni kapacitet disanja i fokalni miokarditis.

"Pacijenti koji imaju težu sliku imaju duži oporavak. Postoje osobe koje u prvom trenutku nisu imale težu kliničku sliku. Kovid se razvukao i dugo je trajao, možda se nisu na vreme javili. Bitno je da se posledice dijagnostikuju i leče", napominje direktorka KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković.

Dr Zdravković kaže za RTS da su žene u lošijoj situaciji najverovatnije i zbog hormonalnog statusa i zbog toga jer su fizički manje aktivne.

"Uvek savetujemo, ne samo zbog kovida, da se misli na ishranu, da se vrši kontrola telesne mase, i fizičku aktivnost, ali ne bez provere kardiološkog statusa", podvukla je Zdravković.

Komentari (0)

Srbija