Društvo

Objavljen novi onlajn priručnik za roditelje: Kako naučiti dete da internet koristi na bezbedan način

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2022

-

13:56

Objavljen novi onlajn priručnik za roditelje: Kako naučiti dete da internet koristi na bezbedan način
Objavljen novi onlajn priručnik za roditelje: Kako naučiti dete da internet koristi na bezbedan način - Copyright novapismenost.rs

veličina teksta

Aa Aa

Novi Priručnik medijske pismenosti za roditelje pruža osnovna znanja o medijskoj, informacionoj i digitalnoj pismenosti i srodnim temama, te pruža konkretne savete za roditelje koje će im pomoći da usmere decu da kvalitetno i odgovorno koriste tehnologiju, dolaze do informacija i spoznaje sveta oko sebe, odgovorno i bezbedno. Priručnik je kreiran u saradnji Ministarstva kulture i informisanja i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Vreme koje mladi ljudi provode pred ekranom često je zabrinjavajuća tema za roditelje, jer ispred ekrana deca i omladina često provode više vremena nego u realnom prostoru, kako bi se družili sa prijateljima, zabavili, informisali i učili. Stoga je izazov današnjih roditelja, iako nevidljiv, možda najveći do sada, jer se ponekad čini kao da oni i njihova deca ne žive u istim svetovima.

Istraživanje koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) pokazuje da se 79 odsto mladih u Srbiji informiše preko društvenih mreža, dok influenseri utiču na čak 50 odsto dece od 12 do 14 godina. Zbog toga je važno da pored toga što roditelj brine o tome koliko vremena dete provodi na mreži, usredsredi se i na to kako dete provodi vreme na mreži.

Psihološkinja i jedna od autorki priručnika Ana Mirković kaže da često pričamo o tome koliko nas deca slušaju, a korak bliže rešenju je trenutak u kom će se roditelji posvetiti slušanju svoje dece i razumevanju njihovih potreba:

“Priručnik ima za cilj da sruši barijere između roditelja i dece koja odrastaju u digitalnom okruženju i da se oni ponovo razumeju. Kreirali smo ga tako da na jednostavan i jasan način pomogne roditeljima da započnu komunikaciju sa svojom decom na temu medijske pismenosti, internet nasilja, stereotipa, predrasuda i mnogih drugih izuzetno kompleksnih tema koje se najčešće izbegavaju, a veoma su važne kako bi se dete što bolje snašlo u medijskom i digitalnom prostoru koje ga okružuje”.

Ovaj priručnik namenjen je svim roditeljima, tetkama i tečama, ujnama i ujkama, bakama i dekama kako bi se lakše sporazumeli sa decom i na pravi način odgovorili na potrebe svakog mladog ljudskog bića.

Takođe, u okviru programa “Nova pismenost” u narednom periodu će za roditelje biti organizovane obuke i susreti prilikom kojih će moći da dobiju odgovore na mnoga lična pitanja i nedoumice na temu odgajanja dece u digitalnom dobu.

Priručnik je dostupan onlajn na sajtu novapismenost.rs.

Komentari (0)

Srbija