Društvo

Institut Batut: Novi tip hepatitisa još nije potvrđen u Srbiji

Komentari

Autor: S.T.

10/05/2022

-

17:16

Institut Batut: Novi tip hepatitisa još nije potvrđen u Srbiji
Institut Batut: Novi tip hepatitisa još nije potvrđen u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi tip akutnog hepatitisa nepoznatog porekla kod dece, koji se pojavio u više od 20 zemalja sveta, još uvek nije potvrđen u Srbiji, rečeno je za Euronews Srbija u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Batut je početkom maja svim zdravstvenim ustanovama prosledio dopis da u najkraćem roku prijave, ukoliko imaju i najmanju sumnju na novu vrstu bolesti koja napada jetru kod dece. U dopisu su precizno navedene i sve neophodne laboratorijske analize koje je potrebno uraditi, kao i svi simptomi koji se javljaju usled akutnog virusnog oboljenja jetre.

"Ni za jedno dete još uvek nema potvrde da se radi o verovatnom slučaju, na osnovu definicije slučaja, niti ima epidemiološki povezanih slučajeva. U toku su laboratorijska ispitivanja, kako za određene viruse koji dovode do navedenog zdravstvenog stanja (tzv. hepatotropni virusi), kao i odgovarajuće toksikološke analize", kažu u Batutu.

Za sada je u svetu registrovano oko 230 slučajeva akutnoh hepatitisa kod dece, a bilo je i oko 50 sumnjivih slučajeva. Lekari iz sveta koji su imali male pacijente sa misterioznim hepatitisom rekli su da se kod dece javljaju povraćanje, blagi bolovi u stomaku, dijareju, groznicu. Ono što dodatno pali alrm je žutilo očiju i kože.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija