Društvo

Korona presek: Od posledica virusa preminule dve osobe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/05/2022

-

16:23

Korona presek: Od posledica virusa preminule dve osobe
Korona presek: Od posledica virusa preminule dve osobe - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u poslednja 24 sata na koronavirus testirano 8.330 osoba, a pozitivno je bilo njih 426. Preminule su dve osobe.

Hospitalizovana su 303 pacijenata, od čega na respiratorima njih 14.

Podsetimo, juče je u Srbiji zabeleženo  438 novih slučajeva zaraze koronom, a preminule su tri osobe.

Sa koronom ćemo se susretati još godinama i decenijama, naučićemo da živimo s njom i samo je pitanje intenziteta u kome će se virus pojavljivati, izjavio je za Tanjug epidemiolog Predrag Kon i dodao da se ne očekuje da će on bar za par desetina godina biti jak kao što je bio u prethodnom periodu.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija je umirujuća i stabilizirajuća i očekuje se da i u narednom periodu ostane tako.

"Sve ide ka boljem a nadamo se da leto i turistička sezona kao svojevrsni rizik za veći prenos virusa, neće doneti novu varijantu ili podvarijantu soja uz koju bi se stanje naglo pogoršalo", rekao je Kon ali nije isključio mogućnost da se i to desi.

Istakao je da je sadašnje vreme kada virus nije mnogo aktivan, pravo vreme da se vakcinišu i oni koji nisu, jer se time, kako je rekao, stiče osnovna primarna zaštita do pojave novih vakcina za nove sojeve i podsojeve.

Komentari (0)

Srbija