Društvo

Škole dozvolu za mature i ekskurzije dočekuju u "niskom startu", ali i uz kritike dela struke

Komentari

Autor: Slavica Tuvić, Branislava Gigović

15/06/2021

-

20:39

Škole dozvolu za mature i ekskurzije dočekuju u "niskom startu", ali i uz kritike dela struke
Škole dozvolu za mature i ekskurzije dočekuju u "niskom startu", ali i uz kritike dela struke - Copyright Tanjug/Mirko Rodić Dušan Aničić, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Krizni štab dao je “zeleno svetlo” da mogu da se organizuju maturske večeri, ekskurzije, nastava u prirodi. Ta odluka je obradovala mnoge u školama koji su već u “niskom startu” i čekaju samo signal iz resornog ministarstva da krenu na već ugovorena putovanja i proslave. Međutim, ima i onih koji kritikuju takvo popuštanje mera i kažu da je prvo trebalo učenike vratiti u škole, pa tek onda govoriti o žurkama.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov upitao je nadležne kakvu poruku kao društvo šaljemo ako se prvo donose odluke o organizovanju proslave mature, a da đaci i dalje prate nastavu onlajn.

Napominje da se učenici raspuštaju za nedelju dana, a da se đaci prvog razreda i ne poznaju jer je pola odeljenja išlo u prvu, a pola u drugu smenu.

Euronews TV

“Bilo bi značajno da je Krizni štab, pre nego što je odobrio mature, dozvolio da se učenici vrate u škole. Da li će čas trajati 30 ili 45 minuta to je manje bitno, važno je da se omogući deci da sednu zajedno u klupe. Time bi se poslala poruka da je obrazovanje iznad žurki”, rekao je on za Euronews Srbija.

Ističe da je sada kasno da se bilo šta promeni i upitao nadležne zašto jedan od uslova za odlazak na matursko veče nije bila vakcinacija.

Škole već spremne za putovanja

Nove mere koje je usvojio Krizni štab na snazi su od srede, jer je potrebno da ih usvoji Vlada Srbije.

Direktorka Osnovne škole "Zaga Malivuk" u Krnjači Tamara Kovačević kaže da će učenici na rekreativnu nastavu, koja je uplaćena još prošle godine, krenuti sutra, da je u planu da osmaci idu na ekskurziju krajem juna, a da su odustali od proslave maturske večeri.

“Grupa već sutra može da krene na put. U toku su finalne pripreme. Roditelji potpisuju saglasnost, pribavljamo poslednje dozvole.  Putovanje može da se realizuje u vremenu koje odgovara školi, roditeljima, Centru dečjih letovališta – do kraja nastave, do 22. juna”, navela je Kovačević za Euronews Srbija.

Tanjug/Dušan Aničić

OŠ Zaga Malivuk: Već sutra đaci kreću na reakreativnu nastavu

Ona je naglasila da je u pitanju nerealizovana sedmodnevna nastava u prirodi od prošle godine. Roditelji su uplatili novac, ali zbog epidemije đaci nisu mogli da putuju. Škola je uplaćeni novac prebacila Centru dečjih letovališta, tako da nisu mogli da ga vrate.

“Pod pritiskom smo roditelja ili da se putovanje realizuje ili da se novac vrati. Pošto nismo u mogućnosti da vratimo novac, osluškivali smo, čekali odobrenje Kriznog štaba i sada putovanje može da se realizuje”, navela je ona.

Đacima će ekskurzije, koje su takođe uplaćene prošle godine, biti ponuđene krajem juna, kada se završi mala matura.

“Sa ekskurzijama je lakše. Ponudićemo termine krajem juna, a ko ne bude hteo da ide može da koristi zamensko putovanje ili da mu agencija vrati novac. Koliko vidim raspoloženi su svi da idu”, istakla je Kovačević.

Organizovanje proslave maturske večeri u toj školi nije u planu. Kovačević kaže da o tome nisu ni razmišljali, što ne znači da se mali maturanti neće sami organizovati slavlje.

Zakazani termini za proslave

U Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji maturanti su napravili predrezervaciju za 8. jul u hotelu "Metropol" za proslavu maturske večeri.

Direktorka te škole Marija Miletić kaže za Euronews Srbija da ništa neće organizovati dok ne stigne zvanični dopis od Ministarstva prosvete da matursko veče može da se organizuje i pod kojim uslovima.

“Sve dok zvanično ne dobijemo uputstvo od Ministarstva prosvete nećemo pristupiti konačnoj realizaciji. Za sada su samo predstavnici maturanata preko agencije napravili predrezervaciju. Kada dobije zvanično dopis škola će se uključiti u dalje proceduralne dogovore”, navela je ona.

Dodaje da u toj školi ima 254 maturanta, da se 30 izjasnilo da ne bi išlo na proslavu, ali da to ne znači da se i oni neće predomisliti kada stigne i zvanično "zeleno svetlo" od Ministarstva.

Komentari (0)

Srbija