Društvo

Vučić: Zapadne sile ubrzano rade da se reši kosovski čvor od dana kada je Putin rekao na čemu zasniva upad u Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/05/2022

-

13:50

Vučić: Zapadne sile ubrzano rade da se reši kosovski čvor od dana kada je Putin rekao na čemu zasniva upad u Ukrajinu
Vučić: Zapadne sile ubrzano rade da se reši kosovski čvor od dana kada je Putin rekao na čemu zasniva upad u Ukrajinu - Copyright Euronews/Slaven Dimitrić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom susreta sa patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopima SPC da se Srbija nalazi u specifičnoj situaciji zbog svega što se dešava "na i oko Kosova i Metohije".

"Biće sve teže sačuvati naše interese na KiM jer će pritisci biti najteži. Od dana kada je predsednik Rusije rekao na čemu zasniva svoj upad u Ukrajinu, u smislu međunarodno-pravnom, od tog trenutka zapadne sile ubrzano rade da se reši kosovski čvor da bi izbili taj argument Putinu iz ruku", rekao je Vučić. 

Dodao je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji,

"To nam pravi velike probleme. Ti problemi nisu mali i biće sve veći. Potrebno nam je da čujemo i vaše stavove. Ne samo da nas obodrite već i naučite kako sa iskušenjima da izađemo na kraj. Obavestićemo vas o svim odlukama, a truditi da sve odluke koje donosimo, donosimo u skladu sa interesima Srbije i građana. Trudićemo se da sačuvamo mir po svaku cenu, budućnost naše dece, ali i život u Srbiji, istovremeno čuvajući naše vrednosti i nacionalne interese", rekao je predsednik.

"Ono što mogu vama da kažem - ja ovo u životu nisam video, niti sam sanjao da bi ovo moglo da se desi", dodao je.

Kaže da je bio svedok veliki pritisaka i oko Briselskog sporazuma, ali ističe da se sada "sočavamo sa histerijom, jer niko nikoga ne želi da čuje, a kamoli sasluša", i da diplomatija više ne postoji.

Euronews/Slaven Dimitrić

 

"To je samo 'ko će brutalnije da prense poruku'. U tim uslovima naše je da sačuvamo narod", rekao je Aleksandar Vučić. 

"Srbija se nalazi u težoj situaciji nego što to izgleda"

On je rekao i da se Srbija danas nalazi u težoj situaciji nego što to sada izgleda. "Kada biste izašli napolje, ne biste primetili problem, i nema ga u ovom trenutku, a da li se ozbiljni i gradonosni oblaci nadvijaju i nad našiom zemljom - da. Ne krijem ni od naroda ni od vas", rekao je Aleksandar Vučić.

On je dodao da se u prethodnom periodu sastao sa mnogim svetskim liderima i da je pričao o pripremama za zimu. Kako je rekao, neki ljudi misle da su određene stvari podrazumevajuće, ali je dodao da će to za struju, naftu i gas biti teže nego ikada.

"Što se nas tiče, vršimo sve pripreme da uraidmo sve što možemo", rekao je. 

Komentari (1)

Srbija