Društvo

Mokrin je poznat po digitalnim nomadima, a sad je i prvo digitalno selo u Srbiji: Na njivu se ide sa mobilnim i tabletom

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

24/05/2022

-

17:27

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Osim gledanja u nebo i oslanjanja na iskustvo, poljoprivrednici u Mokrinu dobili su novi alat na koji se u poslu mogu osloniti - digitalni alat. Njih 25 deo su pilot projekta - prvog digitalnog sela u Srbiji.

Mokrin, prvo digitalno selo u Srbiji, zapravo je mesto sa kog bi ideja o povezivanju visoke tehnologije i poljoprivrede, trebalo da se proširi po čitavoj zemlji. Institut Biosens, "Mokrin house" i kompanija Delta pokrenuli su trogodišnji projekat "Digitalno selo" u koji su za početak uključili 25 gazdinstava sa severa Banata.

U Mokrinu je postavljeno deset mernih stanica, a poljoprivrednici su obučeni kako da sa njih preuzimaju precizne podatke koji im mogu koristiti u proizvodnji, kako da koriste druge digitalne alate i da se međusobno umrežavaju.

Euronews/Printscreen

 

"Kad se kaže digitalizacija, svi pomisle to je ono kad se deca igraju na kompjuteru, video igrice i šta već ljudima prvo padne na pamet. Ne padne im na pamet da mi preko toga dobijamo pravovremene aplikacije na prvom mestu o vremenskim uslovima. U selu je bilo sunčano, tamo ja vidim da je malo naoblačeno. Međutim, kad sam stigao u njivu, vidim da tamo pada kiša. Znači, da je aplikacija odrađena, ja bih znao da ne treba da idem u taj kraj atara", rekao je za Euronews Srbija Dragan Dorongin, poljoprivrednik iz Mokrina.

Deset meteo stanica i nova aplikacija

Deset meteo stanica, sa kojih će poljoprivrednicima stizati precizni podaci, postavljeno je u Mokrinu. Poljoprivrednicima će to omogućiti da, ako do sada nisu, počnu da koriste aplikaciju Agrosens kao dodatnu pomoć na njivi.

"Evo to je mapa gde sam uneo sve svoje parcele, evo vide se... U ovom vremenu njive treba da se tretiraju hemijom i onda nam mnogo znače ti meteorološki podaci da li će biti kiše, smer vetra, da li će uopšte biti vetra i ostalo. Kakav je odjek u Mokrinu na tu priču da će ovo biti prvo digitalno selo? Svi su zainteresovani, ali još je ovo ispipavanje terena, da kažem", rekao je Božidar Bogosavljev, poljoprivrednik iz Mokrina za Euronews Srbija.

Euronews/Printscreen

 

Nakon što su ideju predstavili poljoprivrednicima, njeni kreatori prvi put su je predstavili i široj javnosti. Namera je da digitalne tehnologije stave u funkciju poboljšanja poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, odnosno da podizanja kvaliteta života na selu.

"Ovo je pilot projekat i predviđeno vreme je tri godine, ali ja mislim da ćemo mi već pre isteka toga ovo već proširiti i na druga sela. Očekujemo da upotreba digitalnih tehnologija postane svakodnevna, da mobilni telefon i tablet postanu alat u poljoprivredi, kao što su traktor ili neka druga mašina", navodi za Euronews Srbija Vladimir Crnojević, direktor Instituta Biosens.

Povratak mladih na selo

Bez uključivanja visoke tehnologije u poljoprivredu, ne može se očekivati ostanak ili povratak mladih ljudi na selo, kaže drugi inicijator te priče, osnivač Mokrin house-a, još jednog pilot projekta koji je digitalne nomade iz celog sveta doveo da iskuse život u banatskom selu.

Euronews/Printscreen

 

"Ovde nije samo pitanje kako povećati prinose, kako povećati poljoprivrednu proizvodnju. Ovde je pitanje kako povećati kvalitet života i to je plan, odnosno to je ideja. Jer mi ovde iskoračujemo u budućnost", ističe Branimir Brkljač, osnivač "Mokrin house-a".

Bez tog koraka budućnost, kaže, ne deluje svetlo, jer podaci koje su pokretači projekta "Digitalno selo" izneli, pokazuju da će od 4.700 sela u Srbiji, njih 1200 u narednih 15 godina nestati.
 

Komentari (0)

Srbija