Društvo

Zakon o Starom sajmištu i dalje čeka primenu, Zurof: Šta se to dešava u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews

16/06/2021

-

20:51

Zakon o Starom sajmištu i dalje čeka primenu, Zurof: Šta se to dešava u Srbiji
Zakon o Starom sajmištu i dalje čeka primenu, Zurof: Šta se to dešava u Srbiji - Copyright Euronews/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Zakon o Memorijalnom centru "Staro sajmište" stupio je na snagu u januaru, ali još uvek nije počela njegova primena. Ovaj Zakon podrazumeva i izgradnju Memorijalnog centra "Staro sajmište", koji se iščekuje godinama, ali se početak radova još uvek ne nazire.

"Pitam se šta se to pobogu dešava u Srbiji i zašto ovaj projekat nije započet", rekao je za Euronews Srbija direktor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof.

On je istakao da je važno da Staro sajmište postane memorijalni centar.

"Ovo je mesto gde su zatvorenici ubijani u gasnim komorama, jedno od takvih mesta u Evropi gde se ovo dešavalo", naveo je direktor centra "Simon Vizental".

Dodao je da će se, kada se krene sa primenom projekta, znati koliko pomoći se može dobiti od međunarodnih organizacija koje se bave Holokaustom, ali da mnogo informacija postoji u Srbiji.

Euronews TV

Vlada je 30 dana od usvanja Zakona trebalo da imenuje direktora, kao i članove upravnog i nadzonog odbora za igradnju Memorijalnog centra, ali to još uvek nije učinjeno.

Građani takođe i dalje čekaju izgradnju, ističući da su generacije onih koji žive u blizini Starog sajmišta ispratili predloge za memorijalni cenar, ali nisu dočekali početak realizacije projekta.

"Zavod za zaštitu spomenika počeo je izradu projekta i trebalo bi da bude gotov do kraja godine. Kada dobije sve potrebne saglasnosti, sledeća faza je da se obezbede sredstva za realizaciju, što bi trebalo da bude sledeće godine", rekla je za Euronews Srbija Aleksandra Šević iz Zavoda za zaštitu spomenka kulture Grada Beograda.

Ako sve bude po planu, radovi na izgradnji memorijalnog centra trebalo bi da počnu 2023. godine.

"Memorijalni centar trebalo bi da bude multifunkcionalan"

Istoričar Milan Koljanin naveo je za Euronews da je zakonom predviđeno sve što bi trebalo da se uradi, a da bi memorijalni centar trebalo da bude multifunkcionalan.

"To će biti mesto gde će se komemorisati dva logora. Prvi je bio logor smrti, a onda je u drugom periodu bio prihvatni logor, ali takođe veoma surov. Iz njega su tada distribuirani zatvornici u druge logore, što govori da je bio na izvanrednom geostrateškom mestu", rekao je istoričar Koljanin.

Euronews

On je rekao da bi ovaj memorijalni centar trebalo da bude povezan sa drugim sličnim memorijalnim centrima u Evropi.

Kada je reč o istorijskim izvorima o logoru na Starom sajmištu, Koljanin je rekao da izvori postoje u arhivima u Beogradu, ali da ih ima i u drugim zemljama, pre svega u Nemačkoj.

"To će biti jedan od zadataka istraživača u memorijalnom centru, on bi trebalo da ima i tu istraživačku funkciju", rekao je istoričar Milan Koljanin.

Robert Sabadoš iz Saveza jevrejskih opština izjavio je da je korak usvajanja Zakona, a onda i njegove primene, veoma važan za budućnost.

"Ono što radimo je poruka za budućnost. Mi ćemo biti istorija, ali neki će reći, oni su to uradili, to će biti dobro", rekao je Sabadoš.

Spona Izraela i Srbije

Staradnja o logoru Staro sajmište jedna je od tema koja povezuje Srbiju i Izrael, a u Nišu se danas održava osnivačka skupština Društva srpsko-izraelskog prijateljstva. 

Budući predsednik društva dr Dragan Milić je za Euronews Srbija rekao da će osnivanje društva biti dodatna spona dve nacije.

"Mnoge stvari nas vezuju, zajednička kultura istorija pa i zajedničko stradanje", rekao je budući predsednik Društva srpsko-izraelskog prijateljstva.

On je istakao da će u okviru udruženja biti formiran i biznis klub. "Prioritet je razvijanje ekonomske saradnje, ali i kulturna saradnja kao i saradnja između univerziteta", naveo je Milić u razgovoru za Euronews.

Euronews TV

Takođe, istakao je da je Izrael poznat i kao država sa jednim od najboljih zdravstvenih sistema u svetu, te se teži i ostvarivanju saradje između kliničkih centara u Srbiji i Izraelu.

Podsetimo, tokom prve zvanične posete izraelskog ambasadora Niš, u februaru ove godine, dogovoren je nastavak saradnje Grada Niša i Ambasade u narednom periodu, kako u oblasti kulture tako i privredne saradnje.  

Komentari (0)

Srbija