Društvo

Korona presek: Više od 200 zaraženih, preminula jedna osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/05/2022

-

15:54

Korona presek: Više od 200 zaraženih, preminula jedna osoba
Korona presek: Više od 200 zaraženih, preminula jedna osoba - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su u poslednja 24 sata testirane 5.203 osobe, od čega je pozitivno njih 217. Preminula je jedna osoba. Na respiratoru je 11 osoba.

Podsetimo, juče je testirano 6.715 osoba od čega je bilo pozitivno njih 310. Preminula je jedna osoba.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Bojan Trkulja izjavio je da se traži rešenje za vakcinu koja bi bolje pokrivala aktuelni omikron soj koronavirusa, a koja će se primati samo kao nova buster doza.

Trkulja je za Večernje novosti rekao da smo globalno u cajtnotu jer bi do kraja juna, najkasnije početkom jula, trebalo da se donese odluka kakva vakcina će da se spremi kako bi njena distribucija mogla da počne od oktobra kada se na severnoj hemisferi, opet, očekuje skok broja inficiranih.

"Sada se traži rešenje za vakcinu koja bi bolje pokrivala aktuelni omikron soj, ali to je dvosekli mač jer niko ne zna šta će biti na jesen i da li će nas virus korona opet iznenaditi nekom novom mutacijom", rekao je Trkulja.

Dodao je da se prvi rezultati na busterima specifičnim za omikron očekuju krajem juna i da će verovatno ubrzo nakon toga biti doneta odluka o početku proizvodnje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija