Društvo

Tanasić: Krajnje je vreme da država donese zakon o jeziku i pismu

Komentari

Autor: FoNet

17/06/2021

-

14:05

Tanasić: Krajnje je vreme da država donese zakon o jeziku i pismu
Tanasić: Krajnje je vreme da država donese zakon o jeziku i pismu - Copyright Prinstcreen YouTube/Radio Snaga Naroda - zvanični kanal

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Odbora SANU za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić upozorio je danas da je krajnje vreme da država donese zakon o jeziku i pismu kojim će se obezbediti njihov status, i na tome bi trebalo da insistira svako kome je stalo do nacionalnih vrednosti, identiteta i samopoštovanja, u meri kao i kod drugih evropskih naroda.

"Obaveza je bila da se još posle donošenja Ustava, 2006. godine, donese zakon u jeziku usaglašen sa njim i novim stanjem posle raspada srpsko-hrvatskog jezičkog zajedništva", istakao je Tanasić na tribini "Srpski identitet", koju je organizovalo Srpsko prosvetno kulturno društvo "Prosvjeta" iz Beograda.

On je podsetio i da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nekoliko puta izjavljivao da je jedan od važnih zadataka zakonska zaštita srpskog jezika i najavljivao donošenje, vezujući ih za značajne nacionalne datume.

Predlog je, naglasio je Tanasić, i bio napravljen neposredno po usvajanju Ustava, ali je ostao "u fioci".

"Ozakonjenje nasilja nad jezikom"

"Urađen je bio nacrt zakona u Ministarstvu kulture, zajedno sa predstavnicima Odbora za standardizaciju. I ništa. Posle dugog ćutanja, posle više apela, dopisa predsedniku države, Skupštine, Vlade, i različitih odgovora, pa ćutanja do promene Vlade, dobijen je odgovor Sekretarijata za zakonodavstvo - da nema ništa od toga", objasnio je on.

Tanasić je upozorio da je, s druge strane, "munjevito" usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je u suštini "zakon protiv srpskog naroda, njegove istorije, kulture i jezika".

"Nije reč o tome da li ćemo dobiti još imenica ženskog roda za zanimanja, zvanja, položaj, imamo ih u rečniku književnog jezika dosta i biće ih još, jer jezik prati promene u društvu, i bez pomoći feminističkog pokreta", konstatovao je on.

Prema mišljenju Tanasića, u pitanju je ozakonjenje nasilja nad jezikom, "jezički inženjering u ime ideologije, okrivljivanje jezika i njegovog naroda za diskriminaciju, pokušaj rušenja jezičkog sistema, nasrtaj na jezik i kulturu i na viđenje sveta, porodice, nasrtaj na hrišćanski život, ozakonjenje verbalnog delikta".

"Nema nijednog valjanog razloga za ovaj jezički inžinjering, jedini je argument sile. Ova ideologija ima za cilj da uništi naše celokupno kulturno nasleđe", naveo je on.

Tanasić je zaključio da su globalisti i neokolonizatori krenuli, u ime ravnopravnosti žena, da ponište srpsko kulturno nasleđe, a rodna ravnopravnost im je samo paravan.

Komentari (0)

Srbija