Društvo

Kako da se mladi snađu u digitalnom svetu: "Informacije sa interneta uzimati sa dozom sumnje"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/06/2022

-

14:49

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Mladi u Srbiji danas se uglavnom informišu preko društvenih mreža  - 79 odsto, dok je 44 odsto mlađih od 25 godina doživelo neprijatnosti na internetu, pokazalo je istraživnje CESID-a.

Kako odrasli mogu pomoći mladima da se snađu u medijskom i digitalnom okruženju, odgovor daje Priručnik o medijskoj pismenosti za roditelje.

Goran Zarić, menadžer programa Nova pismenost kaže da se "medijska pismenost" definiše kao sposobnost da se pristupi medijskim sadržajima, da se oni kritički primišljaju i analiziraju.

"To je rad na osvešćivanju našeg odnosa sa medijima. Medijska pismenost nam pomaže da bolje razumemo društvo u kome živimo", naveo je on za Euronews Srbija.

Pojašnjava da nije lako roditeljima da nađu balans u tome kako da pomognu deci da se snađu na internetu i da ne uzimaju "zdravo za gotovo" sve informacije koje se plasiraju na društvenim mrežama.

"Tanka je linije i teško je naći balans između kontrole i pomoći.  Mi preporučujemo razgovor koji može da krene od najranijeg uzrasta", pojasnio je on.

Ističe da je važno da se stalno proverava istinitost informacija koje se nalaze na internetu - ko je izvor, odakle je potekla informacija, ali i uvek je uzimati sa dozom sumnje.

Naravno, ne treba govoriti samo o negativnim stvarima koje se mogu desiti na internetu, tu je mnogo više pozitivnih stvari.

"Zaboravljamo dobre strane interneta - učenje, rad, druženje, komunikaciju. Dobre i konstrutivne strane postoje, ali uz oprez", zaključio je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija