Društvo

Filmska priča: Mali putnički avion preleteo šest zemalja NATO i granicu Srbije bez odobrenja, traga se za pilotom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/06/2022

-

14:48

Filmska priča: Mali putnički avion preleteo šest zemalja NATO i granicu Srbije bez odobrenja, traga se za pilotom
Filmska priča: Mali putnički avion preleteo šest zemalja NATO i granicu Srbije bez odobrenja, traga se za pilotom - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Bugarske vlasti tragaju za misterioznim pilotom koji je civilnim avionom preleteo vazdušni prostor šest država članica NATO i Srbije, bez njihovog odobrenja. Avion nije reagovao na pozive radio-vezom, u Rumuniji ga je pratio američki avion F16, a potom su ga pronašle bugarske vlasti na napuštenom aerodromu. Od dvočlane posade nema ni traga, ni glasa. 

Filmska priča počela je u Litvaniji. Kako prenosi bugarski Novinite, dvoje ljudi napustilo je tu zemlju u malom putničkom avionu (Bičkraft), preletelo Poljsku i sletelo u Slovačku, a potom i u Mađarsku kako bi sipali gorivo. U mađarskom vazdušnom prostoru pratila su ih dva vojna aviona. Na granici sa Rumunijom, u jednom čuvenom spa centru, sleteli su kako bi putnici iz kanistera sipali gorivo. Pre nego što je policija stigla i pokušala da ih zaustavi uspeli su da polete. Kada je ušao u rumunski vazdušni prostor, američki i rumunski F16 su ga pratili i zatražili identifikaciju.

"Čekali smo, bili u komunikaciji sa mađarskim vlastima. U našem vazdušnom prostoru pokušali smo da kontaktiramo pilota, nije se oglasio, ni u jednom trenutku nije odgovarao na pozive radio-vezom. Uvek se ovako prati. Bugari su kao i mi čekali avion na ulazu u njihov prostor, po istoj proceduri koju primenjuju članice NATO", rekao je rumunski ministar odbrane Vasile Dinču.

Prema tim navodima, avion je nakratko ušao u vazdušni prostor Srbije, kod Kladova, a potom se vratio u Rumuniju.

"Nije pokazivao neprijateljsko ili opasno ponašanje, tako da nije predstavljao opasnost po nacionalnu bezbednost ili vazdušni prostor. Avioni mađarskog, američkog i rumunskog vazduhoplovstva delovali su u skladu sa međunarodnim zakonima i pravila propisanim za ovakve situacije", naveo je Konstantin Spanu, portparol rumunskog ministarstva odbrane.

Avion star 60 godina sleteo je u Bugarsku. Pronađen je sa još toplim motorom na pisti privatnog aerodroma u severoistočnom delu Buhovca. Bio je pokriven ceradom, a od posade nije bilo ni traga ni glasa.

"Avion je sinoć ušao u bugarski vazdušni prostor i sleteo u reon Vidina, verujemo negde između Trgovišta i Šumena, na privatni aerodrom. Pronađen je pokriven ceradom, motor je bio topao. Jasno je da je poleteo iz Litvanije, prošao kroz Poljsku, sleteo u Slovačku, prošao kroz Mađarsku pa sleteo u našu zemlju. Šta je bila svrha, šta se dogodilo – to ćemo tek istražiti", rekao je bugarski ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov.

Bugarske vlasti su pojasnile da je avion leteo na maloj visini malom brzinom, što otežava presretanje lovaca.

Po izlasku iz Litvanije, prolazeći kroz Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Srbiju, ponovo Rumuniju, posada je aterirala u Bugarskoj, na zapuštenom aerodromu kod Vidina, koji meštani koriste za sušenje cvetova lipe.

Satnica prelaska

Prema dostupnim informacijama portala Tangosix, avion je poleteo sa područja mađarskog grada Debrecina 8. juna oko 17.30 časova, bez odobrenog plana leta i sa isključenim transponderima. Dva mađarska ratna aviona pratila su letelicu u vazdušnom prostoru te zemlje, a u 17.38 su ga presrela dva vojna aviona mađarskog ratnog vazduhoplovstva tipa JAS 39 Gripen. Bičkraft nije odgovarao na radio i vizuelna upozorenja.

Printscreen/OnAIR Bulgaria

 

Letelica zatim u 17.49 ulazi u rumunski vazdušni prostor i dalje je praćena od strane mađarskih lovaca, u skladu za prekograničnim sporazumom između Mađarske i Rumunije. U 17.58 mađarski lovci se vraćaju u bazu i avion biva presretnut od strane dva USAF-ova aviona F-16 koji se baziraju u 86. bazi Fetești – stoji u saopštenju rumunskog ministarstva odbrane.

Letelica nije odgovarala ni Amerikancima, da bi u 18.36 bila predata rumunskom paru aviona F-16 i kako rumunsko ministarstvo odbrane navodi, oko 19.00 Bičkraft nakratko, kako kažu "u trajanju od dva minuta", ulazi u srpski vazdušni prostor "između Drobeta Turnu Severina i Korbova“.

Oko 19:09 avion je ušao u vazdušni prostor Bugarske i njihove vlasti trenutno istražuju poslednju lokaciju sletanja letelice u ovoj zemlji.

Oglasilo se Ministarstvo odbrane Srbije

U Ministarstvu odbrane Srbije kažu za Euronews Srbija da je rumunska kontrola letenja izvestila srpsku kontrolu letenja, 8. juna u 17.54 časova, da je u vazdušnom prostoru Rumunije vazduhoplov koji je izgubio radio vezu i da će biti podignuta dežurna jedinica lovačke avijacije Oružanih snaga Rumunije, u cilju presretanja vazduhoplova.

"Po dobijanju informacije koordinator za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije izvestio je Operativni centar Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane o nepoznatom vazduhoplovu. Dobijen je podatak da se radi o civilnom vazduhoplovu Beechcraft.
Operativni centar RV i PVO je osim snaga koje su bile u operativnom radu, odmah uključio i ostale snage za osmatranje vazdušnog prostora", kažu u Ministarstvu odbrane.

Navode da je sve vreme situacija u vazdušnom prostoru praćena od strane Operativnog centra RV i PVO i snaga za osmatranje vazdušnog prostora Republike Srbije, a vazduhoplov je leteo u vazdušnom prostoru Rumunije uz granicu, ka vazdušnom prostoru Bugarske.

"Nije bilo povrede suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije", zaključuju iz Ministarstva.

Komentari (0)

Srbija