Društvo

Ratari blokirali magistralni put kod Požarevca, ne pristaju na otkupnu cenu pšenice od 36 dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2022

-

12:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje poljoprivrednika "Stig" bolkiralo je danas saobraćaj na magistralnom putu između Požarevca i autoputa. Razlog za to je otukpna cena pšenice od 36 dinara koja je za njih, kako kažu, neprihvatljiva. Za Euronews Srbija kažu da bi cena kojom bi oni bili zadovoljni izosila najmanje 50 dinara po kilogramu. Poljoprivrednike takođe brine i buduća cena suncokretovog ulja, ali i dodaju da su nezadovoljni dosadašnjim subencijama koje dobijaju od države. Zbog toga, oni zahtevaju od države da obezbede realne otkupne cene, ali i novi model subvencije.

Kako reporter Euronews Srbija sa terena javlja, oni su na magistralni put, koji vodi od Požarevca do Smedereva, stigli jutros a blokada je počela oko 10.20 sati i trajala je ukupno sat i petnaest minuta, tačnije 15 minuta duže od najavljenog vremena. Inače, plan je da blokadom ovog dela saobraćajnice poljoprivrednici izraze svoje nezadovoljstvo upućeno državnim organima. 

Nedeljko Savić predsednik Udružena "Stig" rekao je za Euronews Srbija da bi minimalna cena kojom bi bili zadovoljni izbosila 50 dinara po kilogramu, a ne aktuelna koja iznosi 36 dinara.

"Mi bi trebalo da imao Ministarstvo poljoprivrede koje ne bi trebalo da ispunjava naše prohteve, već da nam učini bavljenje poljoprivredom lakše. Sa njima već tri meseca razgovaramo a oni izgledaju tako kao da smo se obratili Ministarstvu turizma. Naš problem je taj što ne možemo da prodamo pšenicu po tržišnim cenama. Naši otkupljivči nama nude cene koje su 15 dinara manje nego u okruženju. Mere koje donosi Vlada Srbije samo njima ide na ruku. Oni nama ogrančavaju izvoz. Nemamo mi problem, neka daju robu kome hoće, samo neka nam omoguće slobodnu trgovinu ali i da imamo tržišnu cenu", rekao je Savić.

Poljoprivrednici kažu i da su već razgovarali sa predstavnicima za robne rezerve, kao i predastavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ali da nisu dobili odgovor kakav su odčekivali.

Reporter javalja da su poljoprivrednici na samom početku razvukli transparent na kojem se navode cene pšenice za ovu godinu u regionu i gde piše da su cene u Mađraskoj i Rumuniji iste i da iznose 52 dinara, dok je u Srbiji ta cena znatno niža - 36 dinara. Na transparentu takođe piše "Šta nas čeka u suncokretu". 

Euronews/Nataša Jovanović

 

Poljoprivrednici su na protest poneli i venac sa natpisom "Poslednji pozdrav srpskoj poljoprivredi od srpskih seljaka", a Milan Markovć iz sela Kalićevac, koji je takođe izašao na protest kako bi izrazio nezadovoljstvo, kaže za Euronews Srbija da ukoliko država može da se šali na njihov, mogu i oni na njen račnu.

Euronews/Nataša Jovanović

 

Poljoprivrednici se, kažu, plaše i za cenu suncokreta. Tačnije, oni veruju da će i ona biti niža u odnosu na onu od prošle godine. Problem je i taj, navode, što je na snazi i zabrana izvoza suncokretovogo ulja i smatraju da će se cena usklađivati sa cenom suncokretovog ulja koja važi u Srbiji, a ne u Evropi. Pored svega toga, još jedan razlog za ovaj protest je taj što su nezadovoljni subvencijama koje imaju.

Reporter javlja da su u protestnu vožnju krenuli iz sela Bratinac, kao i da se procenjuje da na ovom putu ima više od 200 traktora.

Davidović: Situacija u Evropi generalno uticala na cenu pšenice

Novinar i urednik Agro TV-a Uroš Davidović kaže za Euronews Srbija je aktuelna situacija u Evropi zapravo uticala na formiranje cene pšenice koje se, dodaje, odrazila i na naš region.

"Ako dođemo u situaciju da silosi budu puni, a neko dođe traktorom da donese još pšenice, naići će na odogovor da ona fizički ne može da bude primljena. Automatski tada cena može još da padne. Cena već sada jeste niska, činjenica je da je niža od tržišne. Ona je jutros, u Čikagu bila oko 40 dinara po kilogramu i ta se uzima kao referentna. Međutim, zbog suše u Francuskoj i generalne situacije u EU, cena je viša u Evropi nego u SAD", kaže Davidović navodeći da bi se cena pšenice u Srbiji formirala drugačije da je tržište otvoreno.

Davidović kaže da je bilo potrebno da se još ranije omogući slobodan izvoz pšenice, a ne usklađivanje cene sa regionom kako inače traže poljoprivrednici, ali dodaje da je to trebalo dosta ranije da se uradi.

"To je trebalo uraditi pre dve ili tri nedelje, kada smo videli da je imamo. Zašto mi sada zadržavao izvoz pšenice", pita se Davidović.

Euronews TV

Kaže da se već neko vreme znalo koliki će rod pšenici biti kada rodi, pa je bilo potrebno shodno tome  i odlučivati o daljim koracima.

"Izvesno je da rod neće biti fatanstičan, da nećemo imati nikave rekorde. Znali smo mi sve da će biti osrednji rod, ali da će biće dovoljno za grđanstvo da ne brine, ali i za izvoz. Nema više razloga da granice budu zatvorene. Neka se one otovre i neka se pšenica izvozi slobodno i to za sve zemlje u regionu koje su spremne da plate. Onda poljoprivrednici u tim sutacijama treba da vide šta i kako dalje", kaže on.

Davidović kaže da je opravdan problem i određivanje cene suncokretovog ulja, zbog kojeg već strahuju poljoprivrednici.

"Žetva suncokreta će biti za oko mesec ipo dana. Problem je taj da cena koja je bila ugorana u Rumuniji je 1.200 evra po toni, cena koja je ugovarana u Srbiji je 800 evra. Ukoliko ponovo ostanu zatvorene granice neće važiti ni ta već uvgovorena cena, nego će ona biti još niža", smatra Davidović.

Komentarišući i treći zahtev poljoprivrednika koji se odnosi na model subvencija, kaže, da je suština u njegovoj transparentnosti i ravnopravnoj podeli.

"Ono što traže poljoprivrednici iz centralne Srbije je da se vidi koliko je ko dobio subvencija. Oni zapravo žele da te subvencije budu dustupne svima i da se to podeli pravedno", rekao je Davidović.

 

Komentari (0)

Srbija