Društvo

Upozorenje klimatologa: Imaćemo jedno od najtoplijih leta, planeta je toplija za stepen, kod nas je toplije za dva

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2022

-

23:45

Upozorenje klimatologa: Imaćemo jedno od najtoplijih leta, planeta je toplija za stepen, kod nas je toplije za dva
Upozorenje klimatologa: Imaćemo jedno od najtoplijih leta, planeta je toplija za stepen, kod nas je toplije za dva - Copyright profimedia Tanjug/Strahinja Aćimović, Tanjug/ AP Photo/Paul White, Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Srbiju i Beograd očekuje jedno od najtoplijih leta koje se ikada dogodilo kod nas, rekao je klimatolog, profesor dr Vladimir Ðurjević, i naglasio da svi moramo da se naviknmo na novu klimu i klimatske promene, koje u našem regionu napreduju brže nego u ostatku sveta.

"Do kraja leta nas očekuje više toplotnih talasa. Jun je već najtopliji mesec ikada, imaćemo jedno od najtoplijih leta koje se ikada dogodilo kod nas", rekao je Ðurđević za Tanjug i podsetio da je iza nas drugi najtopliji jun od kada se vrše merenja temperature.

"Imali smo jul pre jula, zbog klimatskih promena", rekao je Ðurđević i naglasio da je klima promenjena, jer je globalno društvo emitovalo ogromne količine ugljen dioksida.

"Klimatske promene, u celom regionu Jugoistočne Evrope, malo brže napreduju od globalnog proseka, cela planeta je toplija za stepen, a u našem regionu za malo više od dva stepena", naveo je klimatolog.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Prema njegovim rečima, taj naš mediteranski region signal je klimatskih promena jer postaju brže vidljve.

"Dobro smo demonstraciono polje na neki način da se vidi kako već sada izgledaju klimatske promene i kako će one izlgedati", rekao je Ðurđević.

"Temperatura veća od one koju su najavili meteorolozi"

Naveo je da građani u gradskom prevozu ili na betonu osećaju temperaturu koja je viša od one koju su najavili meteorolozi.

"Kada je čovek na nekom trgu, okružen velikom količinom betona i zgrada, one isijajavaju dodatnu temperaturu, centar grada je uvek topliji od periferije", rekao je on i dodao da je u tom slučaju tačno kada građani kažu da osećaju više temperature od prognoziranih.

Na pitanje da li smo daleko od italijanskog scenarija, gde je između ostalog na snazi zabrana pranja automobila zbog manjka vode, Ðurjdević kaže da nismo daleko od toga.

Prema njegovim rečima, poslednjih 10 godina vidimo manje padavina leti, manjak vode koji uzrokuje niz problema, u proizvodnji struje, poljoprivredi, napajanju stoke... Dodao je da ćemo do sredine nedelje biti pod uticajem toplog talasa.

Od srede i četvrtka se očekuje ozbiljnije zahlađenje, veće od pet, šest stepeni, rekao je Ðurjdević i naglasio da nije toliko izvesno da će se obistiniti prvobitna prognoza da će nas zadestiti malo obilnije padavine.

Podsetio je da dugi sušni periodi vode ka požarima, i da je EU već preventivno poslala vatrogasce u Grčku.

Komentari (0)

Srbija