Društvo

Toplotni talas još danas: Maksimalna temperatura 37 stepeni, a popodne jak vetar donosi zahlađenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/07/2022

-

07:49

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Toplotni talas koji je počeo 27. juna trajaće još danas. Sedam dana tropskog vremena, sa temperaturama koje su u većem delu zemlje prelazile 35 stepeni, završava se danas u ranim poslepodnevnim satima, kada iznad naše zemlje dolazi do pojačanja severozapadnog vetra, ističe meteorolog Euronews SRbija Ljubica Gojković.

U prvoj polovini dana ipak ostajemo pod uticajem veoma tople, afričke vazdušne mase, koja nam donosi vedro i sunčano vreme. Tokom noći temperatura u Beogradu se nije spustila ispod 24, a u ostalim mestima izmereno je oko 20 stepeni. Nakon veoma toplog jutra i dan će biti vreo.

Maksimalna temperatura u Banatu kretaće se oko 37 stepeni, dok će u ostatku Srbije biti za stepen, dva svežije. 

Sa pojačanjem severozapadnog vetra stižu nam i oblaci uz lokalni razvoj pljuskova i grmljavine, koji će prvo zahvatiti severne i zapadne predele, a kasnije tokom večeri i noći i ostatak Srbije. 

Pojačan severozapadni vetar u sredu nam donosi zahlađenje za oko 10 stepeni, oblake i kišu koja će povremeno padati u celoj Srbiji. Sredinom dana u Vojvodini dolazi do delimičnog razvedravanja, a u četvrtak vreme ostaje pretežno sunčano.

Maksimalna temperatura sve do petka neće prelaziti 30 stepeni, a za petak se prognozira prolazak novog hladnog fronta i intenzivno zahlađenje. Osim zahlađenja do Srbije stižu i novi kišonosni oblaci, koji će ponegde doneti pljuskove i grmljavinu. 

RHMZ izdao narandžasti meteo-alarm

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je jutros da će i danas biti veoma toplo sa najvišom temperaturom u većini mesta od 33 do 36 stepena Celzijusa, a da će od sutra temperatura biti u osetnom padu.

Danas u drugom delu dana lokalno su moguće kratkotrajne vremenske nepogode - jak pljusak sa velikom količinom padavina za kratko vreme, grad, jak i olujni vetar, sa najvećom verovatnoćom na severu, zapadu i jugozapadu Srbije, objavljeno je na sajtu RHMZ.

Na području cele Srbije na snazi je narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno.

Komentari (0)

Srbija