Društvo

Oko 85 odsto migranata učenika uključeno je sistem inkluzije i obrazovanja u Srbiji

Komentari

Autor: T.S./Euronews

20/06/2021

-

11:57

Oko 85 odsto migranata učenika uključeno je sistem inkluzije i obrazovanja u Srbiji
Oko 85 odsto migranata učenika uključeno je sistem inkluzije i obrazovanja u Srbiji - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U sistemu inkluzije učenika migrenata koji primenjuje Republika Srbija do sada je bilo uključeno više od 4.500 dece, izjavilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povodom Svetskog dana izbeglica koji se obeležava 20. juna u celom svetu.

Migranti učenici bili su uključeni u 20 osnovnih i devet srdnjih škola u maju 2021. godine. Sistem obuhvata oko 85 odsto migrantske populacije školskog uzrasta, navodi MPN.

U 2020/21. školskoj godini obrazovanje učenika migranata nije odstupalo od generalnog obrazovanja u našem sistemu, što je uslovljeno epidemiološkom situacijom.

"Rezultati rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u oblasti obrazovanja migranta i tražilaca azila ukazuju da je obučeno više od 4000 vaspitača, nastavnika, direktora i stručnih saradnika,  više od 60 škola podržano je kroz grantove, izrađeno preko 3.000 individualnih  planova podrške za učenike migrante, 115 planova podrške na nivou škole, održano preko 10.000 dopunskih časova, 60 poseta bibliotekama, obezbeđena vršnjačka podrška u učenju i više od 1000 užina, 1550 komada odeće i obuće, 500 knjiga i udžbenika, 650 kompleta školskog pribora", navodi MPN i dodaje da su učenici migranti aktivno uključeni u nastavne i vannastavne aktivnosti.

Školama i nastavnicima podršku pružaju mentori i savetnici,spoljni saradnici angažovani od strane Ministarstva, koji održavaju redovnu komunikaciju sa predstavnicima Komesarijata za izbeglice i migracije.

Ministarstvo dobija podršku od Evropske komisije, a partnerstva su ostvarena sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Unicefom i drugim međunarodnim i civilnim organizacijama.

U svetu trenutno ima 80 miliona prisilno raseljenih osoba, izbeglica, interno raseljenih lica, tražilaca azila, što čini 1 odsto celokupnog čovečanstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija