Društvo

U Srbiji 1.800.000 građana boluje od neke reumatske bolesti - lakše do terapije putem kliničkih studija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2022

-

13:39

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji 1.800.000 građana boluje od neke hronične i reumatske i mišićno-koštane bolesti. Od toga oko 70.000 odraslih i oko 2.000 dece boluje od hroničnih auto-imunih artritisa.

Zbog toga je nastao i projekat "Vreme za istražvanje" koji je u Srbiji sprovode Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS) je zajedno sa Udruženjem reumatologa Srbije (UReS) i Udruženjem medicinskih sestara, tehničara i fizioterapeuta Srbije u reumatologiji (UMSTFSR).

Cilj je da se motivišu oboleli od reumatskih bolesti kao i da se edukuju kako da postanu pacijenti partneri u istraživanju, odnosno da budu članovi istraživačkih timova u kliničkim istraživanjima, ali i da pomognu korisnim informacijama u okviru tima i da pomognu onima koji su predmet istražvianja.
Nenad Nedić koordinator istraživanja, pacijent i helper obolelima objašnajva da je pre šest meseci krenuo ovaj projekat kao i da je od 60 pacijnata odabrano njih 16 koji su edukovani kako bi bili deo tima istraživača.

"Oni su prolazili kroz određene sesije i radionice koje su bile onlajn jer su rađeni iz više centara naše zemlje. Stručni ljudi su držali predavanja. Ovi pacijenti biće uskro spremni tako što mogu da pomažu i edukuju one koji bi bili predmet tih istraživanja, bili bi i deo etičkih odbora širom zemlje po pitanju reumatologije i to u većim centrima u zemlji", kaže Nedić.

Dr Predrag Ostojić predsednik UReS kaže za Euronews Srbija da je glavni problem taj što reumatološki centri koji su opremljeniji se nalaze u većim gradovima kao što su Novi Sad, Niš ili Beograd, dok oni koji se leče u manjim centrima nisu imali mogućnost da učestvuju u takvim istraživanjima.

"Jedan od ciljeva da naša istraživanja budu tranpsparentna upravo svima. Na taj način bi lekari i pacijenti znali da se određeno istraživanje sprovodi", kaže Ostojić.

On ukazuje na znalačaj samih istraživanja u oblasti medicine jer kako kaže, jedino na taj način ona može da napreduje.

"Postoje pacijenti kojima aktuelne terapije ne odgovaraju i mi mora da proverimo zbog čega je to tako i kavi novi lekovi mogu da se ovim povodom nađu na tržištu", rekao je Ostojić.

Komentari (0)

Srbija