Društvo

Opasnost da unutar epidemije korone bukne još jedna: Prošle godine MMR vakcinu primilo 78 odsto dece, a za imunitet potrebno 95 odsto

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

22/06/2021

-

07:00

Opasnost da unutar epidemije korone bukne još jedna: Prošle godine MMR vakcinu primilo 78 odsto dece, a za imunitet potrebno 95 odsto
Opasnost da unutar epidemije korone bukne još jedna: Prošle godine MMR vakcinu primilo 78 odsto dece, a za imunitet potrebno 95 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

I dok traje borba da se što više građana vakciniše protiv virusa korona, kako bi se što pre vratili normalnom životu, iz Udruženja pedijatara Srbije upozoravaju da je tokom epidemije smanjena vakcinacija dece u prvim godinama života protiv 11 zaraznih bolesti.

Lekari upozoravaju da je poseban rizik to što je smanjen obuhvat vakcinisanja dece MMR vakcinom, te da u epidemiji virusa korona može buknuti još jedna epidemija, malih boginja - morbila.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. Georgios Konstantinidis kaže za Euronews Srbija da je, prema zvaničim podacima, tokom prošle godine MMR vakcinu primilo 78 odsto mališana u Srbiji u vreme kako je predviđeno Kalendarom imunizacije, a da je za dobar kolektivni imuniet potrebno da se vakciniše više od 95 odsto dece.

Inače, Zakonom o zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti predviđena je i novčana kazna za roditelje koji ne vakcinišu decu, od 30.000 do 150.000 dinara.

Tokom prošle godine Prekršajni sud u Novom Sadu doneo je deset osuđujućih presuda u rasponu od opomene do novčane kazne od 30.000 dinara za roditelje. Godinu dana ranije (2019. godine) isti sud doneo je 26 osuđujućih presuda u rasponu od opomene do novčane kazne do 60.000 dinara.

Prekršajni sud u Beogradu doneo je prošle godine 18 osuđujućih presuda za roditelje, a u 2019. godini bilo je 66 presuda. Za Euronews Srbija nisu mogli da preciziraju da li je bilo novčane kazne i u kom iznosu.

Obuhvat MMR vakcinom 78 odsto

Konstantinidis navodi da je obuhvat od 78 odsto vakcinisanih za morbile nedovoljan.

"Da bi se stvorio dobar kolektivni imunitet potrebno je da se vakciniše više od 95 odsto dece, jer je reč o veoma zaraznoj bolesti. Očekujem da će sa smirivanjem epidemiološke situacije, što se tiče virusa korona, porasti procenat vakcinisane dece protiv zaraznih bolesti koje su predviđene obaveznim Kalendarom imunizacije", rekao je Konstantinidis.

profimedia

Obuhvat MMR vakcinom kod dece  u prošloj godini 78 odsto

Posebno zabrinjava, kaže on, što je najmanji procenat vakcinisane dece u velikim gradovima. Napominje da je procenat vakcinisane dece, tokom epidemije virusa korona, opao  i u zemljama u okruženju, da je u Crnoj Gori, BiH, Severnoj Makedoniji, značajno manje vakcinisanih mališana nego u Srbiji. 

Najgori scenario koji bi mogao da se desi je da u epidemiji virusa korona imamo i epidemiju malih boginja. 

U Srbiji su male boginje bile skoro zaboravljena bolest. Pod uticajem antivakcinalnog lobija smanjen je obuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom, tako da je posle 20 godina,epidemija buknula 2017. godine. Tada je obolelo je 5.800. ljudi, a umrlo 15 osoba.

Oboleli su tokom epidemije bili svih starosnih uzrasta. Najmlađi pacijent imao je 15 dana, a najstariji 71 godinu. Najveći broj obolelih bio u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. Većina obolelih osoba (94 odsto) je bila nevakcinisana.

Šta kaže zakon

Kalendarom vakcinacije u Srbiji zakonom je pripisana obavezna vakcinacija dece protiv 11 zaraznih bolesti - protiv hepatitisa B, tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, infekcija izazvanih bakterijom Hemofilus influence tipa B i infekcija izazvanih bakterijom Streptokokus pneumonije, protiv malih boginja, zaušaka i crvenke.

Za roditelje koje ne vakcinišu decu predviđena je i novčana kazna od 30.000 do 150.000 dinara.

Euronews Srbija je proveravao u tri prekršajna suda - Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, koliko je pokrenuto prekršajnih postupaka protiv roditelja i koje su kazne izrečene.

profimedia

Za roditelje koji ne vakcinišu decu predviđena kazna od 30.000 do 150.000 dinara

Predsednik prekršajnog suda u Novom Sadu Kamenko Kozarski rekao je za Euronews Srbija da su tokom prošle godine primili 43 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, da je rešeno 17 predmeta, dok je 26 ostalo nerešeno. 

"Donete su tri oslobađajuće presude. Bilo je deset osuđujućih presuda u rasponu od opomene do novčane kazne od 30.000 dinara. Bilo je i četiri rešenja o obustavi postupka", naveo je Kozarski.

U 2019. godini bilo je skoro duplo više zahteva za pokretanje prekršajnog postupka - čak 84. Kako navode u Prekršajnom sudu u Novom Sadu, rešeno je 70 predmeta, dok je ostalo nerešeno 14. 

"Doneto je 26 oslobađajućih presuda, isto toliko osuđujućih u rasponu od opomene do novčane kazne do 60.000 dinara. Doneta su dva rešenja o odbačaju postupka, dva rašenja o obustavi postupka, 13 rešenja o zastari vođenja postupka i jedno rešenje o mesnoj nenadležnosti", naveo je Kozarski. 

Prekršajni sud u Beogradu

U Prekršajnom sudu u Beogradu kažu da su tokom prošle godine imali 14 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja zbog nevakcinisanja dece, a u 2019. godini 37.

Tokom prošle godine rešeno je 107 sudskih predmeta (neki od njih su podneti i pre 2019. godine), od čega je u 18 sudskih predmeta doneta osuđujuća presuda, u pet oslobađajuća presuda, dok su ostali rešeni na drugi način.

"U 2019. godini rešeno je 242 sudska predmeta, od toga 66 doneta je osuđujuća presuda. U 17 sudskih predmeta doneta je oslobađajuća presuda, dok su ostali predmeti rešeni na drugi način" rekao je za Euronews Srbija zamenik predsednika Prekršajnog suda u Beogradu Đuro Pavlica i dodao da preko elektronske evidencije "Sipres" koja se vodi u Prekršajnom sudu u Begradu nemaju uvid koje su sankcije sudije izrekle roditeljima zbog nevakcinisanja dece. 

U Prekršajnom sudu u Kragujevcu za Euronews Srbija rečeno je da je tokom prošle godine podneto devet zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja zbog nevakcinisabja dece i da je jedan proglašen odgovornim i izrečena mu je opomena.

U 2019. godini tom sudu podneto je 59 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja zbog nevakcinisanja dece. Kako navode "15 roditelja je oglašeno odgovornim i izrčena im je opomena".

Komentari (0)

Srbija