Društvo

Preminula nekadašnja ministarka Bratislava Buba Morina

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2022

-

12:53

Preminula nekadašnja ministarka Bratislava Buba Morina
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnja ministarka Bratislava Buba Morina preminula je noćas u Nišu u 76. godini.

Rođena je u Nišu 1947. godine, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, a završila je Pravni fakultet. Prvo je radila u tadašnjem Niškom SUP-u, a zatim prelaskom u Beograd radi u SIV-u (Saveznom izvršnom veću).

Početkom 80-ih godina prelazi u Prištinu i obavlja poslove u Pokrajinskom komitetu Kosova i Metohije. Početkom raspada bivše SFRJ bila je zagovornik opstanka tadašnje Jugoslavije i te svoje stavove je artikulisala kroz organizaciju „Pokret žena za očuvanje Jugoslavije”.

Rasplamsavanjem ratnih sukoba na području bivše Jugoslavije početkom 90-ih godina i velikim prilivom ratom ugroženog stanovništva na teritoriju Srbije, Vlada Srbije imenuje je za Komesara za izbeglice.

Radila je na zbrinjavanju preko 700 hiljada prognanih i raseljenih lica. Kasnije je obavljala funkciju ministra za brigu o porodici u Vladi Republike Srbije.

Godine 1999. bila je na funkciji Saveznog ministra za izbeglice i interno raseljena lica i u tom periodu se aktivno bavila dopremanjem humanitarne pomoći Srbiji i SR Jugoslaviji.

Poslednji radni angažman bio je na mestu saveznog poslanika u Skupštini SR Jugoslavije. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja za humanitarni rad od kojih treba istaći nagradu „Melina Merkuri” koja je jedno od najvećih priznanja koje dodeljuje Vlada Grčke.

Povodom smrti Bratislave Bube Morine, telegram saučešća uputio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Sa tugom sam primio vest o smrti Bratislave Bube Morine, žene koja je najveći deo političkog angažmana posvetila brizi za prognane i izbegle iz ratnih područja bivše Jugoslavije, primivši na sebe veliki deo obaveza za stotine hiljada ljudi i porodica koje su spas našle u našoj zemlji. Pamtićemo je kao velikog i neumornog borca i humanitarca", naveo je Vučić u telegramu i izrazio duboko saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima njenog rada, saopštila je pres služba predsednika.

Komentari (0)

Srbija