Društvo

Kilometarske kolone i višesatna čekanja na granicama: Gužve na svim prelazima, čeka se i više od tri sata

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2022

-

11:25

Kilometarske kolone i višesatna čekanja na granicama: Gužve na svim prelazima, čeka se i više od tri sata
Kilometarske kolone i višesatna čekanja na granicama: Gužve na svim prelazima, čeka se i više od tri sata - Copyright mup.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Velike gužve i kolone vozila formirane su na gotovo svim graničnim prelazima, a prema poslednjim informacijama satima se čeka na ulasku u Srbiji iz pravca Bugarske, dok mnogo manje gužve nisu ni u suprotnom smeru. Istovremeno, čekanje duže od tri sata zabeleženo je i na prelazima sa Mađarskom. Prema podacima AMSS, na prelazu Preševo ka Severnoj Makedoniji čeka se 120 minuta. 

Gužve na graničnim prelazima širom zemlje nastavljaju se i ovog vikenda, a samo u protekla 24 časa granični prelaz Horgoš prešlo je ukupno 30.000 putnika.

Na ulazu i izlazu iz naše zemlje na Horgošu se čeka u proseku dva sata, a tome treba da se doda i čekanje sa strane Mađarske. Nešto manje kolone su na prelazu Kelebija.

Na graničnom prelazu Horgoš, sa Mađarskom na ulazu u Srbiju, otvoreno je šest traka za putničke automobile. Na istom prelazu je na izlazu iz zemlje kolona putničkih automobile duga nekoliko kilometara.

Zbog letnih raspusta i godišnjih odmora povećan je proj putnika koji putuju ka jugu na more i koji se vraćaju u zemlje Evropske unije gde rade i žive.

mup.gov.rs

Horgoš, izlaz iz Srbije

"Dolazim iz Turske i vraćam se u Englesku. Sinoć sam krenuo na put i na izlazu iz Srbije čekam oko dva sata”, rekao je jedan od putnika iz Turske koji čeka da pređe u Mađarsku.

Iz Turske isto putuje i Mehmet sa porodicom koji kaže da čeka oko tri sata da pređe granicu. Putuje za Nemačku gde radi i živi.

Samo tokom vikenda produženo je radno vreme graničnog prelaza Bački Vinogradi do 22 i Bajmok do 24 časa.

Na graničnom prelazu sa Bugarskom, Gradina, kod Dimitrovgrada, rano jutros na izlazak iz Srbije čekalo se oko pola sata, dok se na ulasku u Srbiju iz pravca Bugarske čekalo oko sat vremena, s tim da se očekuje da će se vreme čekanja povećavati tokom vikenda.

Veliki talas turista koji je iz zemalja Zapadne Evrope putovao ka letovalištima Grčke i Turske, kao i ka susednoj Bugarskoj, sada se vraća u zemlje Zapadne Evrope pa se već sada duplo više čeka na ulazak u Srbiju, nego na izlazak.

mup.gov.rs

Batrovci, ulaz u Srbiju

Državljanka Bugarske koja sa porodicom iz Nemačke putuje ka Plovdivu u Bugarskoj kazala je za Tanjug da su iz Mađarske u Srbiju ušli preko prelaza Tompa/Kelebija gde su se zadržali pet minuta.

"Ovde čekamo sat vremena i kolona je dosta duga. Kolko će da traje, ne znam", kaže za Tanjug državljanka Bugarske.

Državljanin Velike Britanije istakao je da čeka oko tri sata na granici, a na ulasku iz Hrvatske u Srbiju čekao je oko tri i po sata.

"Ovde sam bio i prošlog meseca i čekao četiri i po sata. Mnogo je nemačkih tablica. Kada se oni vrate, raščistiće se saobraćaj. Putujem u Bugarsku, Varnu", kazao je Britanac.

mup.gov.rs

Preševo, izlaz iz Srbije

Državljanin Bugarske, koji putuje iz Italije za Bugarsku, na granici između Hrvatske i Srbije čekao je četiri sata.

"Svuda su velike gužve, ovde čekam već pola sata, mislio sam da neće biti gužve ali ipak se čeka i ovde", kazao je za Tanjug ovaj državljanin Bugarske.

Gužve i na ostalim prelazima

Na graničnom prelazu Batrovci putnički automobili su se jutros na izlazu iz Srbije zadržavali oko dva sata, dok su na ulazu čekali oko sat vremena. Na teretnim terminalima čekalo se oko pola sata na izlazu i ulazu u Srbiju, saopštio je AMSS.

Takođe, podsetili su i da je ovom vremenu zadržavanja potrebno dodati i vreme koje se provodi na hrvatskim terminalima, a koje je uvek dosta duže od onog na srpskim. Radno vreme ovog graničnog prelaza je od 00 - 24 sata.

mup.gov.rs

Gradina

Na graničnom prelazu Gostun putnička vozila na izlazu iz Srbije čekala su jutros oko sat vremena, dok se na ulaz u našu zemlju čekalo oko pola sata. I ovaj granični prelaz radi 24 sata.

Na prelazu Preševo putnički automobili na ulazu u Srbiju čekali su oko dva sata, dok se na izlazu čekalo oko pola sata.

Na graničnom prelazu Kelebija, prema informacijama AMSS, putnička vozila na izlazu iz Srbije jutros su čekala oko sat vremena, dok je na ulazu vreme čekanja bilo oko 30 minuta.

AMSS: Pojačan saobraćaj na putevima i prelazima 

U Srbiji je danas veliki broj vozila na autoputevima, graničnim prelazima i naplatnim rampama, saopštio je AMS S.

Prema poslednjim informacijama dobijenim od JP "Putevi Srbije", nema zadržavanja na naplatnim stanicama na autoputevima. Prema informacijama Uprave granične policije, dobijenim u 7:50 časova, putnička vozila čekaju na Horgošu, na izlazu 120, Kelebiji 60 minuta. Na Gradini na ulazu 60 minuta, a Preševu na izlazu 120 minuta.

Na Gostunu na izlazu čeka se 40, Batrovcima na ulazu 60 minuta, a 120 na izlazu, dok se na Šidu u oba pravca čeka 60 minuta.

S druge strane, prema informacijama Uprave granične policije u 13.15 časova, na Horgoš, na izlazu, zadržavanje za putnička motorna vozila je 120, a na ulazu 60 minuta, kao i na Kelebiji na izlazu.

Na prelazu Bački Vinogradi, na izlazu, zadržavanje za putnička motorna vozila je 60 minuta, na Gradini, na ulazu 30, a na izlazu 60 minuta, saopštili su Putevi Srbije.

Na Preševu, na izlazu, vozila čekaju 60, a na ulazu 70 minuta, dok se na prelazu Gostun, na izlazu, čeka 30 minuta, kao i na Jabuci i na Špiljani, na ulazu.

Na Batrovcima, na ulazu, zadržavanje za putnička motorna vozila je 90 minuta, a na izlazu 180 minuta, na Šid, i na ulazu i na izlazu 60 minuta, dok se u Sremskoj Rači, na ulazu čeka 30 minuta.

Komentari (0)

Srbija