Društvo

Protest poljoprivrednika u nekoliko gradova, traktori ispred Pokrajinske vlade - resorno ministarstvo poziva na razgovor

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet, Tanjug

09/08/2022

-

13:37

Protest poljoprivrednika u nekoliko gradova, traktori ispred Pokrajinske vlade - resorno ministarstvo poziva na razgovor
Protest poljoprivrednika u nekoliko gradova, traktori ispred Pokrajinske vlade - resorno ministarstvo poziva na razgovor - Copyright Euronews Srbija/Nataša Krstin

veličina teksta

Aa Aa

Udruženja poljoprivrednika organizovala su danas u nekoliko gradova proteste na kojima je iznesen niz zahteva koji se tiču izvoza poljoprivrednih sirovina i cena pšenice i goriva. Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je predstavnike poljoprivrednih udruženja iz Požarevca, Pančeva i Srbobrana na razgovor sa predstavnicima ministarstva o svim iznetim temama.

Inicijativa za opstanak srpskih poljoprivrednik organizovala je protest u Novom Sadu, a kako javlja dopisnica Euronews Srbija, okupljeni poljoprivrednici nameravali su da da odu i u dvočasovnu protestnu šetnju ispred Pokrajinske vlade i skupštine, ali ih je policija blokirala na ulazu u Novi Sad iz pravca Čeneja. Nekoliko traktora, međutim, uspelo je da stigne do Pokrajinske vlade.

Euronews Srbija/Nataša Krstin

 

Ova inicijativa najavila je proteste u još nekoliko gradova, uključujući i protestnu vožnju traktorima od Stare Pazove do beogradskog naselja Batajnica.

Zahtevi sa kojima će izaći pred Ministarstvo poljoprivrede tiču se ukidanja zabrane izvoza osnovnih poljoprovrednih sirovina i poljoprivrednih proizvoda, alternativno minimalna cena pšenice 45 dinara sa PDV, i usklađivanj cena ostalih poljoprivrednih proizvoda sa cenama u okruženju. Takođe, zahteva se oslobađanje akcize za dizel gorivo na svim benzinskim pumpama za 100 litara po hektaru. Na listi su i povećanje podsticaja u stočarstvu, uz redovnu isplatu dospelih i izmirenje zaostalih dugova, zaštita domaćih povrtara u voćara od nekontrolisanog uvoza i direktna davanja po hektaru (subvencije) u iznosu od 300 evra po hektaru i subvencija za đubrivo u minimalnom procentu od 50 odsto cene bez pdv-a.

Protest poljoprivrednika zbog cene suncokreta počeo je i u okolini Požarevca gde su, kako je za FoNet rekao predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić, učesnici protesta u 250 traktora blokirali Moravski most.

Savić je istakao da je jedini zahtev Udruženja poljoprivrednika "Stig" taj da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni.

Rekao je da je to udruženje bilo uključeno u "pregovore i dogovore" sa Ministarstvom poljoprivrede.

"Mi smo te dogovore trpeli, bili smo na 30 takvih sastanaka i ništa nije postignuto. Upućuju nas na uljare, ali i one imaju problem, a taj problem bi trebalo da reši država, jer ga je ona i napravila", rekao je Savić.

Kako navodi požarevački Radio Boom 93, protestna vožnja udruženja poljoprivrednika "Stig" krenula je iz Bratinca kod Požarevca nešto posle devet časova, a poljoprivrednici su traktorima prošli kroz centar grada i blokirali saobraćaj blizu mosta na Velikoj Moravi.

Ministarstvo pozvalo na razgovor

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je predstavnike poljoprivrednih udruženja iz Požarevca, Pančeva i Srbobrana na razgovor sa predstavnicima ministarstva o svim iznetim temama.

"Zaposleni Ministarstva kao i do sada će uvek biti na raspolaganju svim poljoprivrednicima, spremni da odu u bilo koje mesto koje poljoprivrednici predlože, kako bi dalje nastavili da zajedno rešavamo sve probleme u poljoprivredi. Verujemo da je to jedini način da se prevaziđu izazovi sa kojima se svi suočavamo", rečeno je za Tanjug u Ministarstvu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija