Društvo

Zaštitnik građana: RGZ nezakonito onemogućio pristup e-šalteru i e-katastru samostalnim geodetskim organizacijama

Komentari

Autor: Fonet

11/08/2022

-

21:18

Zaštitnik građana: RGZ nezakonito onemogućio pristup e-šalteru i e-katastru samostalnim geodetskim organizacijama
Zaštitnik građana: RGZ nezakonito onemogućio pristup e-šalteru i e-katastru samostalnim geodetskim organizacijama - Copyright TANJUG/REPUBLICKI GEODETSKI ZAVOD, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana utvrdio je da je Republički geodetski zavod (RGZ) postupio nepravilno i nezakonito kada je samostalnim geodetskim organizacijama onemogućio pristup e-šalteru i e-katastru iako svoju obavezu da odluči o njihovim žalbama nije izvršio, saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika.

Zaštitnik je, nakon dobijanja više pritužbi geodetskih organizacija da im je RGZ bez ikakve najave i obrazloženja ukinuo pristup e-šalteru i e-katastru, u januaru 2022. godine pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada RGZ.

U postupku kontole, Zaštitnik je utvrdio da je RGZ postupio protivno zakonu, jer je povredio pravo pritužilaca na pravno sredstvo i onemogućio njihov rad pre nego što je odlučio o žalbama.

U preporukama za otklanjanje nedostataka, Zaštitnik je naveo da RGZ treba da bez odlaganja omogući pritužiocima, kojima je doneo rešenja o ukidanju i brisanju iz evidencije, pristup e-šalteru i e-katastru, sve dok rešenja o ukidanju i brisanju iz evidencije ne postanu izvršna, navodi se na sajtu Zaštitnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija