Društvo

Digitalno roditeljstvo - besplatna edukacija: "Deca su digitalni urođenici, a roditelji doseljenici u nove tehnologije"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/08/2022

-

14:44

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Besplatna edukacija namenjena roditeljima o bezbednom prisustvu na internetu, prihvatanju novih tehnologija i pravilnom usmeravanju dece za njihovo korišćenje realizuje se u saradnji "Krojačeve škole" i Fondacije za otvoreno društvo. U pitanju je paket od četiri onlajn kursa čiji su autori pedagog, ekspert za zaštitu dece na internetu i ekspert za inovacije u obrazovanju. 

Suvlasnica "Krojačeve škole" Ana Jovanović kaže da je projekat pokrenut, jer su shvatili da je ovoj temi potreban drugačiji, edukativni pristup. 

"Ne samo da nešto čujemo i pročitamo, nego da to što smo naučili zaista i primenimo u praksi. Paket čine četiri kursa "Digitalni urođenici", "Digitalni doseljenici" od Jelene Holcer i u tom kursu je jako važno da mi shvatimo u kakvo smo položaju mi, a u kakvom su deca, jer je naš trenutni stav maltene linija manjeg otpora. Ili ću mu sve prepustiti, jer mi je tako lakše ili mu neću ništa dopustiti i ukinuću mu sve sadržaje i pristup internetu, ali time ništa deci dobro ne činimo", objašnjava Jovanović.

Ona napominje da je u okviru kursa cela priča kako da napravimo dobru komunikaciju sa decom i na koji način da vidimo zašto ih ti sadržaji zanimaju i kakav je naš stav vezan za te sadržaje i zašto mi imamo neki bunt protiv tih sadržaja. 

"Drugi kurs je vezan za bezbednost na internetu od Katarine Jonev i tu nas ona upoznaje sa svim opasnostima vezanim za internet i šta zapravo raditi ako dođe do tih nemilih situacija. NJen drugi kurs je vezan za telefone, ekrane, tablete u smislu kada im dati i na koji način im dati prvi telefon. Četvrti kurs od Milana Petrovića je vezan za medijsku pismenost, odnosno razvijanje kritičkog razmišljanja", rekla je Jovanović.

"Dovoljno 20 minuta kvalitetnog vremena sa decom dnevno"

Ona je napomenula da se priča i o tehnološkom i o generacijskom jazu, jer su roditelji digitalni doseljenici, jer su uronili u ovo i uče, dok su deca urođenici, koji su odrasli sa tehnologijama.

"Oni brže prate trendove, njihovi pokreti ruku su sasvim drugačiji nego naši s tim što mi imamo zrelost i iskustvo zbog nekoliko decenija života više od njih. Ja to ne bih ni nazvala jazom, već više našim pilagođavanjem njihovom svetu i njihovo usvajanje smernica koje mi njima dajemo", rekla je sagovornica Euronews Srbija.

Ona je istakla da je najvažnija komunikacija sa decom i da je 20 minuta dnevno kvalitetnog vremena sa decom dovoljno, jer smo mi njima uzor, naročito u mlađem uzrastu.

"Kada oni vide koje mi sadržaje pratimo i na koji način ih prihvatamo, oni će to usvojiti. Ako mi razvijamo kritičko razmišljanje i određenu informaciju ne primamo zdravo za gotovo i ona će tražiti u nekom trenutku izvore, da li je to što su čuli u redu ili nije u redu ili će staviti pod znak pitanja", objasnila je Jovanović.

Kurs je besplatan i biće trajno dostupan na sajtu "Krojačeve škole".

Komentari (0)

Srbija