Društvo

Povećan broj potencijalnih davalaca matičnih ćelija za 20 odsto, cilj da u Registru bude 100.000 ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2022

-

11:45

Povećan broj potencijalnih davalaca matičnih ćelija za 20 odsto, cilj da u Registru bude 100.000 ljudi
Dobrovoljno davanje krvi - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Akcija prijavljivanja davalaca matičnih ćelija za Nacionalni registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije koja se odvija u okviru kampanje "Osloni se na mene" Instituta za transfuziju krvi Srbije, nastavlja se ovog vikenda u Subotici, a za tri meseca koliko traje broj davalaca matičnih ćelija povećan je za 20 odsto.

"U Nacionalnom registru za davanje matičnih ćelija, pre zvaničnog pokretnja kampanje bilo 10.000 prijavljenih davalaca, a za ova tri meseca koliko traje kampanja taj broj porastao na 11.500 davalaca", kaže doktorka Glorija Blagojević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Ovog vikenda ekipa Instituta će, dodaje ona, boraviti u Suboticu gde će održavanje Petog polumaratona iskoristiti za promociju nacionalne kampanje.

"Tokom ovog vikenda bićemo u Subotici u okviru Petog subotičkog polumaratona. Sportsko udruženje "Horizont" i još neki prijatelji iz Subotice su nas podržali i pozvali da budemo deo njihovog događaja", napominje dr Blagojević i dodaje da će građani i učesnici polumaratona, moći da se upišu u u Registar u subotu 27. i u nedelju 28. avgusta.

Do sada su, kaže, u okviru kampanje posetili pet-šest gradova, a u naredna tri meseca u planu je da obiđu još 10-tak i pozovu građane od 18. do 45.godina da se prijave u Registar, što je besplatno i anonimno.

"Do kraja godine nadamo se da ćemo biti blizu našeg cilja od 100.000 davalaca", optimista je dr Blagojević koja objašnjava da je upravo ovaj broj potreban da bi se za što veći broj naših bolesnika pronašao odgovarajući davalac.

Transplantacija jedini put za izlečenje

Prema njenim rečima, transplantacija matičnih ćelija jedini je put ka izlečenju za mnoga hematološka oboljenja (teške akutne leukemije, teške aplastične anemije, urođene bolesti metabolizma i imunog sistema). Kako naglašava 30 odsto bolesnika ima podudarnog srodnog davaoca u svojoj porodici, a za ostalih 70 odsto kojima treba transplantacija nema srodnog davaoca i oni se moraju tražiti u registrima.

profimedia

 

"Zato se registri i prave i ujedinjuju se u svetski da bi što veći broj bolesnika dobio svoje matične ćelije od davaoca i bio transplantiran", ističe ona.

Kada je u pitanju neposredni davalac iz registra, procedura pronalaženja traje dva do šest meseci u zavisnosti od raspoloživosti davalaca u svetu.

"Postoje dva načina prukupljanja matičnih ćelija. Jedan je prikupljanje iz periferne krvi bez bolne procedure. Radi se tako što se stavi igla u venu jedne ruke, pri čemu mala količina krvi kruži kroz mašinu (separator) i izdvajaju se matične ćelije, a ostatak se vraća preko druge vene. Već sutradan se vraćate normalnim aktivnostima", objašnjava dr Blagojević.

Pritom se, kako kaže, ne narušava sopstveni imuni sistem, ne postajeanemičan, niti postoji mogućnost zaražavanja krvlju prenosivim bolestima.

"Drugi način prikupljanja matičnih ćelija je iz bedrane kosti i ta procedura je bolna, tako da se izvodi u opštoj kratkotrajnoj anesteziji", objasnila je dr Blagojević. Ona je napomenula da davalac bira način na koji će dati matične ćelije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija