Društvo

UN u Srbiji zabrinute zbog najave otkazivanja Evroprajda

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2022

-

12:11

UN u Srbiji zabrinute zbog najave otkazivanja Evroprajda
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob saopštila je danas da su UN u Srbiji zabrinute zbog najavljenog otkazivanja Evroprajda 2022, koji bi trebalo da se održi u Beogradu od 12. do 18. septembra i ocenila da bi to moglo predstavljati kršenje prava na slobodu okupljanja zagarantovanog Ustavom Srbije.

Ona je ukazala na odluke Ustavnog suda Srbije iz ranijih godina i dodala da bi zabrana bila protivna privrženosti Srbije međunarodnim standardima ljudskih prava, uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima UN i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Žakob je navela da je važno zaštititi dostojanstvo svih ljudi i garantovati ravnopravnost svih građana i građanki, u zakonima i praksi i dodala da su UN zabrinute zbog "višestrukog podsticanja na mržnju i nasilje od strane male manjine glasnih pojedinaca i grupa, koje se dešavalo u poslednjih nekoliko nedelja".

Ona je zaključila da je Evroprajd, koji podrazumeva brojne događaje, prilika za unapređenje prava LGBTI zajednice, i punu primenu antidiskriminacione agende koja je definisana u izmenjenom Zakonu o zabrani diskriminacije, iz 2021. godine, saopšteno je iz Kancelarije UN u Beogradu.

Komentari (0)

Srbija