Društvo

Neke namučila geometrija, drugi izašli već posle 45 minuta – mali maturanti kažu da im je test iz matematike bio lak

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

24/06/2021

-

11:07

Neke namučila geometrija, drugi izašli već posle 45 minuta – mali maturanti kažu da im je test iz matematike bio lak
Neke namučila geometrija, drugi izašli već posle 45 minuta – mali maturanti kažu da im je test iz matematike bio lak - Copyright Euronews/Slavica Tuvić

veličina teksta

Aa Aa

Drugog dana završnog ispita mali maturanti polagali su test iz matematike. Za rešavanje zadataka imali su na raspolaganju 120 minuta, od 9 do 11 sati. Neki su već posle 45 minuta izašli iz prostorije u kojoj su polagali ispit. U Osnovnoj školi Skadarlija za Euronews Srbija kažu da je većina zadataka bila laka, čak 14 zadataka je bilo na zaokruživanje, ali pojedini đaci kažu da im je problem predstavljao zadatak iz geometrije.

Gavrilo, koji planira da upiše Ugostiteljsku školu kaže da je iz geometrije bio jedan zadatak, da se tražilo od učenika da izračunaju zapreminu figure i da se on nije najbolje snašao sa formulama. On misli da će imati više od 15 bodova na testu iz matematike i zadovoljan je kako ga je uradio.

Njegova drugarica Mia, sa druge strane, kaže da je ona znala formule, pa joj geometrija nije bila teška, ali misli da je pogrešila u računu kod jednog zadatka, te očekuje 19 bodova.

Euronews/Slavica Tuvić

 

Za Aleksandra, vukovca, koji planira da upiše Elektrotehničku školu Nikola Tesla svi zadaci su bili laki. Očekivao je da poslednjih pet budu teži, kao na testovima prethodnih godina, ali kaže da ove godine nije bilo tako. Od učenika se u tim poslednjim zadacima, tražilo da izračunaju procente, zapreminu što je, kako kaže, bilo jednostavno.

"Test iz matematike je bio mnogo lakši od probnog testa. Na njemu sam imao 15,5 bodova, a sada očekujem maksimum. U međuvremenu sam se spremao i vežbao", rekao je Aleksandar za Euronews Srbija.

Njega muči drugi problem - da će svi uraditi dobro završni ispit, jer su zadaci lakši, a samim tim će biti teže za upis željene škole, jer će se tražiti više poena nego prethodnih godina.

Na srpskom dobro prošli

Direktorka Osnovne škole Skadarlija Mirjana Sloboda kaže da su učenici zadovoljni kako su juče uradili test iz srpskog jezika, da nije bilo tenzije i prevelikog stresa među decom.

"Učenici su opušteno pristupili testu, zadovoljni su rezultatima. Sami su mogli da izračunaju koliko imaju bodova, rekla je ona i dodala da ta škola ima 43 mala maturanta, te da su mogli završni ispit da organizuju u fiskulturnoj sali uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Svršeni osnovci juče su polagali test iz srpskog (maternjeg) jezika, dok ih sutra čeka kombinovani test iz istorije, geografije, biologije, hemije, fizike. Malu maturu ove godine polaže oko 68.000 učenika. Preliminarni rezultati biće objavljeni 27. juna do 10 sati. 

Na završni ispit u obavezi su da izađu svi učenici koji završavaju osmi razred, jer je to kruna osnovne škole.

Na testovima ne mogu da padnu, ali je broj bodova važan za nastavak školovanja i upis u željenu srednju školu.

Na završnom ispitu đaci maksimalno mogu da osvoje 40 bodova, dok iz osnovne škole najviše mogu da ponesu 60 poena. 

Komentari (0)

Srbija